Pagina's

woensdag 23 juni 2010

De eerste generatie van Shimano's onderdelen voor e-Bike

Shimano presenteert een volledig nieuwe lijn van onderdelen. Ze krijgt de naam STEPS, dit staat voor Shimano Total Electric Power System. De onderdelen zijn ontworpen uitgaande van het idee dat de e-Bike steeds een fiets blijft en geen elektrische brommer is. Dus er moet steeds getrapt worden maar hierbij krijgt men de ondersteuning van een elektrische motor. En daarnaast moet het fietsen steeds natuurlijk aanvoelen. Er zijn zo verschillende mogelijkheden voor de ondersteuning met de motor, zo kan men bijvoorbeeld instellen dat er steeds een constante snelheid aangehouden wordt, of dat men steeds eenzelfde koppel moet leveren op de pedalen. Dit laatste is handig indien er veel wind is of wanneer men over een steile helling moet. Dit is eigenlijk een beetje de commerciële versie van The GreenWheel dat onderdeel is van het Mobility-On-Demand programma.


STEPS helpt de fietser bij het fietsen tot aan een snelheid van 25 km/h. Bij een snelheid hoger dan 25 km/h schakelt het systeem zichzelf uit. STEPS bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk als eerste een elektrische motor met een vermogen van zo'n 250 Watt. Dit heeft een gelijkaardige constructie als een In-Wheel Engine Daarnaast bevat STEPS ook nog een sensor die het koppel opmeet aan de trappers, een sensor die de snelheid opmeet van het tandwiel aan de trappers, een elektronische schakeling voor het schakelen van de 8 versnellingen, een bagage rek waarin de batterij geïntegreerd, een unit voor het beheer van dit systeem met een display, voor- en achterlicht en speciale remmen met daarop knoppen voor de bediening van het systeem.

De motor dient in de naaf van het voorwiel gemonteerd te worden. Deze motor zorgt voor een goeie tractie op verschillende wegdekken. Daarnaast kan deze ook de batterij te gaan opladen wanneer men bijvoorbeeld van een helling rijdt, deze functie wordt E-Gain genoemd. Het in- en uitschakelen van de E-Gain functie gebeurt via de verschillende knoppen op de remhendels aan het stuur. Wanneer de E-Gain functie inschakelt is, dan wordt de ondersteuning met de motor uitgeschakeld en gaat de motor als generator werken. Indien de fietser remt dan kan de E-Gain functie ingeschakeld worden. Het remmen met de motor zorgt ook dat de batterij nog een klein beetje opgeladen wordt. Er is ook geen dynamo meer nodig voor de lichten van de fietsen. Indien de fietser de lichten inschakelt dan werkt de motor in het voorwiel als dynamo.

Het grote voordeel van dit systeem is dat het volledige geïntegreerd is maar het is niet zo dat telkens alle onderdelen moeten geïnstalleerd. Welke onderdelen er juist geïnstalleerd worden is afhankelijk van de voorkeuren van de gebruiker. Zo kan STEPS gecombineerd worden met verschillende andere systemen die een gamma aan opties mogelijk maakt voor het in- en uitschakelen van de motor. Bijvoorbeeld het Nexus 8-Speed gear hub kan gekoppeld worden met de sensor die het koppel opmeet aan de trappers. Dit systeem wordt dan het SEIS genoemd. SEIS staat voor Shimano Electronic Intelligent System. Dit is een elektronisch schakel-programma dat speciaal is ontworpen voor e-Bikes en zorgt ervoor dat er veel snellere en soepelere geschakeld kan worden aangezien het rekening houdt met het koppel aan de as van de trappers.

De batterij is gemaakt van Li-Ion en weegt samen met het bagagerek zo'n 2,7 kg. Deze heeft een capaciteit van 4Ah en werkt op een spanning van 24 V. De batterij kan heel eenvoudig uit het omhulsel op het bagagerek gehaald worden en met een snoer opgeladen worden via het stopcontact. Het volledig opladen duurt ongeveer een uurtje. En volledig opgeladen geeft de fietser een bereik van 40 km in normale mode en 60 km indien er gebruikt gemaakt wordt van de E-Gain functie. Het is wel nog wachten tot december 2010 vooraleer deze ook verkrijgbaar zal zijn in de fietsenwinkel. 







1 opmerking:

  1. Bedankt voor het delen van de nuttige informatie. Zeker de moeite waard om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.