Pagina's

dinsdag 22 juni 2010

Hydrokinetische energie zonder stuwdam voor in rivieren

Hydro-elektrische energie is één van de populairste hernieuwbare energiebronnen, dit is grotendeels te danken aan de constante productie. Maar er zijn ook een aantal moeilijkheden mee verbonden namelijk dat er een bepaalde geografische elementen vereist zijn want niet elke rivier heeft een geschikte ligging voor een stuwdam en stuwmeer. Maar gelukkig zijn er creatieve mensen die hiervoor een oplossing gevonden hebben. Het bedrijf, Hydro Green Energy is er één van, zij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van installatie voor het opwekken van hydro-energie. Het grote pluspunt van hun installaties is dat de aanleg van een gigantische stuwdam of een vernauwing van de rivier overbodig is. Dit heeft een zeer aangenaam gevolg dat de investeringskosten veel lager zijn dan bij hydro-elektrische stuwdammen.


De installatie wordt de HydroKinetic Turbine genoemd, en het komt er eigenlijk op neer dat er energie opgewekt wordt met 'stromend' water in plaats van 'vallend' water zoals bij een stuwdam. De turbines zien er een beetje uit zoals de motoren van een vliegtuig. Deze kunnen modulair opgesteld worden, en de grootte van de opgestelde reeks turbines in afhankelijk van de (lokale) vraag naar elektriciteit. Zo kan men gaan tot installatie met een capaciteit van meer dan 100MW. Eén enkele turbine heeft een diameter 3,6 meter en levert vermogen van ongeveer 98 kW, bij de maximale stroomsnelheid van 12.5 kilometer per uur. De minimale snelheid die vereist is vooraleer dat de turbines elektriciteit gaan opwekken bedraagt 3.6 kilometer per uur. De turbines worden onder een drijvend platform gemonteerd. Dit zorgt dat de turbines beter toegankelijk zijn voor inspecties, onderhoud en herstellen. Het is niet zo dat elke turbine over een generator beschikt. De draaiende turbine drijft enkel een hydropomp aan. De hoge lage druk leidingen van alle afzonderlijke pompen zijn verbonden met één centrale hydromotor. Deze hydromotor is direct gekoppeld met de generator die de elektriciteit opwekt. De kostprijs van een hydropomp is heel wat lager dan die van een relatief kleine generator. Dit verschil zorgt ervoor dat deze opstelling voordeliger is dan indien elke turbine van een generator voorzien wordt.  

Het bedrijf heeft ook een speciaal onderzoek laten uitvoeren omtrent hoe schadelijk deze turbines zijn voor de vissen. Want het is ook niet de bedoelingen om alle vissen in stukjes te gaan snijden met deze turbines. Maar de propellers zijn zodanig ontworpen om dit zoveel mogelijk te vermijden. En daardoor was het resultaat van dit onderzoek dat 98% van de vissen een doortocht door deze turbines overleven. De prijs van de opgewekte elektriciteit is afhankelijk van de grootte van de installatie. Ten opzichte van de kostprijs van de elektriciteit opwekt door een steenkoolcentrale is de prijs bij grote installatie ongeveer gelijk. Bij kleinere installaties zal de kostprijs uiteraard een paar cent groter zijn.










via [hgenergy]

2 opmerkingen:

  1. Nice!
    Ik dacht eerst: onmogelijk voor in België, de Groenen gaan weer beginnen over alle vissen die gaan sterven, ... Maar zelfs daarmee werd dus rekening mee gehouden.
    Wel enigszins spijtig dat het wordt verbonden aan een drijvend platform. Zo hinder je toch een deel van de scheepvaart (mocht die er zijn).

    Installeren die handel zou ik zeggen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja inderdaad het drijvend platform vormt wel nog een probleem voor de scheepvaart. Maar daar moet er toch een oplossing voor te vinden zijn. Dat kan toch niet anders?
    Bijvoorbeeld de turbines plaatsen op de bodem van de rivier in plaats van onder het platform, zoals het ook op één van de foto's staat. Ze zijn dan wel minder toegankelijk voor onderhoud en herstellingen.
    Maarja, uiteindelijk duiken is toch nog een leuke sport :-P.

    BeantwoordenVerwijderen

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.