Pagina's

donderdag 24 juni 2010

De onzichtbare computermuis

De onderzoeker Pranav Mistry die onder andere ook de technologie van SixthSense en meehielp met de ontwikkeling van LuminAR, is ook nog aan het werken aan talloze andere projecten. Eén daarvan is Mouseless. Mouseless is een onzichtbare computermuis die je dus op exact dezelfde manier moet bedienen als een gewone computermuis. Je moet dus simpelweg je hand op de tafel, naast de computer leggen en dezelfde bewegingen uitvoeren.

In de afgelopen jaren is er aan de computermuis niet echt veel veranderd. Dit heeft ervoor gezorgd dat we heel goed getraind zijn in de bewegingen die we moeten maken om een computer te bedienen met een twee-knoppige muis. De laatste tijd worden touch-screen, multi-touch en gestural interaction steeds populairder voor de bediening van de computer. Maar er blijven nog steeds taken die we liever uitvoeren met een 'gewone' computermuis.

De uitvinding van Mouseless maakt de fysisch aanwezige computermuis overbodig en vervangt deze door een virtuele versie ervan. Hiermee blijven alle vertrouwde interacties behouden. Maar hoe werkt dit nu juist? Wel, de hardware van Mouseless bestaat uit een infrarode laserstraal en een infrarood camera. De infrarode laserstraal is aangepast met een speciale opzetstuk zodat het een horizontaal infrarood 'vlak' uitstraalt net boven het oppervlak van de tafel naast de computer. Wanneer de gebruiker zijn hand naast de computer op de tafel plaatst dan schijnt de 'laserstraal' op de delen van zijn hand op die 'contact' maken met de tafel. De infrarood camera detecteert deze bestraalde delen van het hand van de gebruiker. En dus wanneer de gebruiker zijn hand of zijn vinger beweegt dan wordt dit geregistreerd door de infrarood camera. Dit wordt dan gecombineerd met speciaal opgestelde software zodat deze bewegingen vertaald worden in bewegingen van de cursor op het scherm van de computer. Wanneer de gebruiker met zijn wijsvinger op de tafel tikt dan verandert de grootte van de 'bestraalde' oppervlakken die gedetecteerd worden door de camera. En dit wordt dan vertaald door de software in het klikken met de cursor op het computerscherm.

Een groot voordeel van dit systeem is dat er met deze beperkte hardware bijna oneindig veel mogelijkheden zijn. Het komt er simpelweg op neer om de hetgeen dat de camera detecteert zo te vertalen in besturingsopties van de computer. Zo kan dit systeem ook uitgebreid worden met mutlitouch gestures, net als deze bij een multi- touchpad of als bij een touch screen. En indien men dan de hardware wel gaat uitbreiden, bijvoorbeeld met extra laserstralen, dan werkt men niet meer met een 'infrarood vlak' maar met een 'infrarood ruimte'. Dit zorgt dat ook andere bewegingen als deze van een computermuis kunnen gedetecteerd worden. Dus zoals je merkt, oneindig veel mogelijkheden en het is bijna allemaal een kwestie van de juiste software.


via [pranavmistry]

4 opmerkingen:

  1. Dit doet me denken aan Microsoft's (Xbox) KINECT,
    waardoor video-spel-controllers en bij uitbreiding afstandsbedieningen overbodig worden.

    Blijft natuurlijk de vraag: wat is de meerwaarde ervan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De meerwaarde lijkt me voor de hand liggend: geen extra muis meer meezeulen bij je laptop, en toch hetzelfde gemak hebben wanneer je met een muis werkt. Zelf werk ik veel liever met een muis dan met een touchpad, daarom moet ik altijd die muis meetsjoolen. Lijkt me wel een interessante uitvinding.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Subtiv: Ik denk toch ook, net zoals ruben, dat dit wel een meerwaarde heeft. Het zal misschien niet even handig zijn als een gewone muis. Maar als vervanging van een touchpad zou dit toch wel zeer nuttig zijn. Ik vind die touchpad altijd zo krampachtig om te gebruiken en daardoor dat ik ook liever een gewone muis gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk toch, (al is dit puur hypothetisch) dat er niets boven de tactiliteit van hardware gaat. Het feit dat je een muis niet meer hoeft mee te zeulen is een pluspunt, al blijft het enigste belangrijke het werken op de computer zelf.

    Wel denk ik dat met TOF/infrarood detectie goede nieuwe toepassingen gemaakt kunnen worden, maar ik weet niet of het vervangen van de muis er een van is. Hetzelfde hebben ze een tijd geleden al geprobeerd met "digitale klavieren" en da's ook niet aangeslagen...

    BeantwoordenVerwijderen

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.