Pagina's

zondag 11 juli 2010

Windenergie verlaagt de elektriciteitsprijs

In een artikel van de European Wind Energy Association (EWEA) wordt aangetoond dat door het toevoegen van windenergie aan de energiemix de gemiddelde elektriciteitsprijs daalt. Deze conclusie werd genomen na het analyseren van de data van 15 verschillende studies van projecten op verschillende locaties in Europa. Door meer windenergie toe te voegen aan de energiemix zou de elektriciteitsprijs tot 23% kunnen zakken. De prijs daalt doordat hoe groter het aandeel van windenergie in de energiemix, hoe meer dat men de duurdere energiebronnen uit de energiemix stoot.


In een normale elektriciteitsmarkt wordt de prijs bepaald wanneer de productie gelijk is aan de consumptie. De productiecurve wordt bepaald door de marginale kost (dit is de extra kost indien men één eenheid elektriciteit meer wil produceren). De energiebronnen waarvan de marginale kost het laagst is krijgen uiteraard de voorkeur. En je ziet op de grafiek dat windenergie een lage marginale kost heeft. De vraagcurve voor energie is bijna onafhankelijk van de prijs. Daarom is de vraagcurve bijna verticaal.

Wanneer er steeds meer en meer windenergie wordt toegevoegd aan de energiemix, zal de productiecurve verschuiven naar rechts omdat windenergie zich bijna helemaal links aan de productiecurve bevindt. En wanneer de productiecurve naar links verschuift dan treedt het snijpunt tussen de productie- en de vraagcurve op bij een lagere prijs. Natuurlijk hangt het effect van windenergie af van de samenstelling van de energiemix van het land. Dus het effect zal niet altijd even groot zijn.

Dit neemt een groot argument van de tegenstanders van windenergie weg. Een ander argument die veel naar boven komt tijdens de discussie omtrent windenergie is de variabele productie. Dit is inderdaad een punt van aandacht voor de verdere ontwikkeling van windenergie. Maar in de relatief verre toekomst kan dit zeker opgelost worden. Namelijk door de update van het huidige elektriciteitsnet tot de smart grid en het toevoegen van de nodige opslagcapaciteit aan het elektriciteitsnet kan de variabele productie opgevangen worden. Een oplossing voor dit probleem voor de nabije toekomst en dus voor tijdens de transitie periode is namelijk aardgas. Men kan gebruik maken van de flexibele en uiterst efficiënte stoom- en gascentrales (STEG). Deze kunnen ingeschakeld worden tijdens de windstille periodes zodat er steeds voldoende elektriciteit beschikbaar is om te voldoen aan de vraag.

Windenergie heeft dus mooie vooruitzichten in de toekomst.

via [ecogeek]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.