De testen vonden plaats in de gemeente Hengelo. Daar werd het afgelopen jaar de drukke Castorweg heraangelegd. Tijdens deze werken werd ook het wegdek vervangen door een luchtzuiverend beton. In totaal beslaat dit een oppervlakte van zo'n duizend vierkante meter. Het speciale beton werd wel alleen maar op één rijvak aangebracht zodat men het andere rijvak kan gebruiken als referentie bij het analyseren van de testresultaten. Het team onderzoekers heeft drie dagen luchtmetingen gedaan tussen een halve meter en een anderhalve meter hoogte. Boven het wegdek met het luchtzuiverend beton bleek het NOx-gehalte 25% tot 45% lager dan bij de rijstrook zonder luchtzuiverend beton. In het laboratorium was al aangetoond dat het beton een luchtzuiverende werking heeft. Maar nu hebben ze dit ook geconcludeerd tijdens de experiment op ware schaal en onder dezelfde omstandigheden als in werkelijkheid.
NOx heeft een aantal nadelige en schadelijke gevolgen indien het ongecontroleerd in de atmosfeer terecht komt. Zo veroorzaakt NOx smog en zure regen. Dit beton heeft verschillende toepassing mogelijkheden zoals bijvoorbeeld op de plaatsen waar er momenteel de concentratie aan NOx vaak de drempel overschrijdt. De betonsteen voor de proef is gemaakt door stenenproducent Struyk Verwo Infra. Daar kunnen deze betonstenen al besteld worden. Voor wegen waar er asfalt gewenst is in plaats van betonstenen kan het luchtzuiverend beton gemengd worden met open asfalt. Maar dit beton kan niet enkel gebruikt worden in het wegdek maar ook in gevels en dergelijke. En een ander groot voordeel van dit nieuw soort beton is dat de kostprijs niet veel groter is dan die van het 'gewone' standaard beton.
Maar hoe haalt het luchtzuiverend beton nu de stikstofoxide uit de lucht? Wel, het beton bevat titaanoxide, dit is een fotokatalytisch materiaal, dat de stikstofoxiden uit de lucht haalt en deze omzet is het onschadelijke nitraat. Van fotokatalyse is er sprake als er een chemische reactie versneld wordt in de aanwezigheid van licht en een katalysator. Het nitraat spoelt dan weg met de regen. Naast luchtzuiverend heeft dit beton ook nog een ander voordeel, namelijk dat ze algen en straatvuil afbreken, hierdoor blijven ze dus altijd schoon.
via [w3.tue]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.