Pagina's

zondag 17 januari 2010

The Smart Grid


'The smart gird' is eigenlijk een upgrade van het elektriciteitsnet. Het huidige elektriciteitsnet is nog altijd het zelfde als 50 jaar geleden behalve dat het nu een beetje groter is maar het principe van werken is niet veranderd. Nu is het zo dat er alleen maar 1 richtingsverkeer is, de maatschappijen leveren elektriciteit aan ons. Er is momenteel maar weinig of geen 'communicatie' of 'connectiviteit' tussen de verschillende leveranciers, verbruikers en de beheerders van het netwerk. Tot nu toe was dit geen probleem want er was maar ook transport in 1 richting van de centrale naar de verbruiker. Maar de afgelopen jaren is dit beginnen te veranderen. Namelijk mensen of bedrijven hebben nu soms zonnepanelen of een windmolen naast de fabriek. Dus de verbruiker is nu niet meer altijd een verbruiker maar kan nu deels ook een producent zijn. Want wanneer er niemand thuis is of de fabriek is gesloten is er bijna geen verbruik en wordt er dus elektriciteit geleverd. Hierdoor moet dus ook ons elektriciteitsnet veranderen. Want in de centrale zijn ze niet op de hoogte van de grootte van de productie bij de particulieren. Wanneer er veel zon en/of wind is, zorgt dit ervoor dat er dus elektriciteit over is. Ook is momenteel de capaciteit van de verschillende centrales samen groot genoeg om de piek-periodes te kunnen opvangen. Maar de rest van de tijd hebben we dus terug eigenlijk elektriciteit over. Wat eigenlijk voor veel verlies zorgt. Maar in de toekomst zal de grootte van dit piek-verbruik ook variabel met het weer.


Dus al snel merk je dat het noodzakelijk is om een terugkoppeling van het ogenblikkelijk verbruik/productie te hebben naar de centrales of de instantie die het elektriciteitsnet beheerd. Nu wordt het netwerk al beheerd door een centrale in 'real time'. Maar vele van deze centrales zijn verouderd en kunnen de productie van de verbruiker, die afhankelijk is van de weersomstandigheden, niet verwerken. Ook hebben ze niet de capaciteit om het elektriciteitsnet op een continentale schaal te beheren. Dit zou dan dus ook één van de grote vernieuwingen zijn bij 'the smart grid'. Dit zou gedaan worden via een nieuwe verbruiksmeter die dus ook kan communiceren met de centrale.

Klik hier en hier voor een link naar site met een animatie filmpjes.

Maar ook moet die overschot aan elektriciteit gedurende de dalmomenten zoveel mogelijk beperkt kunnen worden. Momenteel doen ze dit al door bv. water omhoog te pompen. Maar dit moet meer uitgebreid worden. Dus ander punt van 'the smart grid' is dat er grotere mogelijkheden zullen komen voor de opslag van elektrische energie.
Maar ook zou het rendabeler zijn indien deze pieken in het verbruik verkleind worden. Dit zouden ze doen door niet alleen uw elektriciteitsmeter te verbinden met de centrale maar ook bepaalde toestellen bij uw thuis. En u kan dan beslissen van, bv. voor uw wasmachine, tegen morgenavond moeten deze kleren gewassen zijn. De centrale regelt dan op welk specifiek tijdstip dit zal gebeuren. Dit zou allemaal kunnen gebeuren via een communicatienetwerk dat gelijkaardig is aan het internet. Elk apparaat heeft een IP-adres. Ook zou er op deze meters de prijs per kilowattuur te zien zijn. Deze wordt bepaald door wat er op dat moment verbruikt wordt.

Zo zie je vanwaar de naam 'the smart grid' komt. Het elektriciteitsnet zou dus veel intelligenter moeten worden zodat de productie van elektriciteit optimaler geregeld kan worden. De regeling zou ook veel minder manueel gebeuren. 'The smart grid' zou zelf de mogelijkheid hebben om de werking van het netwerk te analyseren via bepaalde software.

Ook zal 'the smart grid' over een heel groot gebied uitgestrekt zijn. Dit zorgt voor een meer constante productie bij de 'verbruikers'. Want indien men dit over Europa zou kunnen regelen, dan is het zo dat er altijd wel ergens veel zon of/en wind is. En in een verder stadium anticiperen aan de hand van bv. de weersvoorspellingen.

En uiteraard zou dit dus ook zorgen voor een lagere elektriciteitskost en minder gevaar op 'black outs'. Want door de decentralisatie van de elektriciteitsproductie zijn we niet meer van die ene centrale afhankelijk maar eigenlijk van meerdere maar dan wel kleinere 'centrales'.

'The smart grid' zal dus voor een vernieuwing zorgen zowel bij de transmissie, als bij de distributie van elektriciteit. Of anders gezegd, zowel voor degene die bezig zijn met de hoogspanningsleidingen maar ook voor diegene die bezig zijn met de andere elektriciteitsleiding die toekomt bij u thuis.

Persoonlijk vind ik dit een enorme vooruitgang op technologisch vlak van het elektriciteitsnet. En niet alleen zou het beter zijn voor het milieu, maar ook de werkgelegenheid die gecreëerd zou worden bij dit internationaal project. En het elektriciteitsnet zal veel efficiënter en dus ook goedkoper gaan werken. Het punt hierachter is wel dat alles eigenlijk 'open source' moet verdeeld moet worden. Hetzelfde concept als het internet moet benadert worden. Namelijk iedereen moet er iets kunnen op zetten, afhalen en moet weten wat er gebeurt. Eigenlijk is het effect nu nog moeilijk in te schatten want we hebben nog geen ervaring met deze extra mogelijkheden.
Volgens mij zal het jammer genoeg wel nog een eindje duren voordat dit zal van toepassing worden want de instantie die momenteel het beheer doen zullen er zeker en vast geen voordeel halen uit deze vernieuwing. Dus zullen hiermee dan ook nog zo lang mogelijk mee wachten.

Extra info:
Wikipedia
GE Ecomagination

5 opmerkingen:

  1. Wow, echt een sjiek ontwerp!! En een fantastische oplossing voor de energieoverschotten.

    En aangezien men nu al bezig is met domotica die ook het energieverbruik van de verschillende apparaten in het huis bekijkt (zoals onlangs voorgesteld op de CES-beurs), moet het maar een kleine stap zijn om dat ook van buiten af te laten besturen.

    Misschien idd nog niet voor binnen een paar jaar, maar het idee is er toch al :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super, alle nieuwe toestellen hebben nu toch al van die timers die men tot soms wel 48u kan instellen. kleine stap om daar een netwerkkaart in te draaien vind ik persoonlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja machtig é.
    Dit is inderdaad allemaal een stap dichter naar dit concept toe. De grootste verandering die er volgens mij moet komen is toch wel die communicatie-mogelijkheid tussen apparaten, energiemeters en de energieleverancier. De technologie hiervoor bestaat zeker al. Kijk maar naar een netwerkkaart voor internetverbindign. Of komt er een speciaal nieuw soort netwerk hiervoor? Dit is volgens mij wel heel belangrijk want hierop zal er nog verder gebouwd worden. Dit zou allemaal ergens eens op grote schaal moeten kunnen getest worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Om nog ne keer terug te keren op hetgene wat ik daarnet zei: er bestaat dus een soort stopcontact (de Zigbee, dacht ik) die bvb het verbruik kan meten van een appataat en die info doorstuurt naar uw domotica systeem om zo uw totaalverbruik van uw huis te kennen.

    Als ze nu gewoon eens die 'zigbee' wat aanpassen (en natuurlijk ook wat uw wasmachine en allemaal) zodat hij uw wasmachine kan aanleggen als hij daartoe de instructie krijgt van uw domotica systeem, is da toch niet moeilijk é.
    En aangezien het geheel toch al draadloos werkt en de huidige domotica-systemen al aan het internet hangen, is da rap geïnstalleerd é.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier op deze site kun je nog van dergelijke producten die uiteindelijk gaan bijdragen tot het creëren van de 'Smart Grid'

    http://www.globalsmartenergy.com/

    Zelf omschrijven ze zichzelf als:
    "Global Smart Energy is a group of leading researchers and energy experts and global specialists in smart energy technologies. We deliver the insights clients need when facing complex decisions in this fast-changing industry."

    Eigenlijk nog een interessante maar jammer genoeg niet zo overzichtelijke site, vind ik toch.

    BeantwoordenVerwijderen

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.