De boei bestaat eigenlijk uit 2 afzonderlijke delen. Het eerste deel is een drijvend deel en het tweede onderdeel is een lange buis die onder het drijvend deel hangt. Onderaan aan deze lange buis hangt een cirkelvormige ballasttank. Het drijvend deel is zeer gevoelig aan de hoogte verschillen door de golven. Het gaat telkens mee op en neer. Daarnaast is het andere gedeelte, de lange buis minder gevoelig aan de golven doordat de ballasttank gevuld wordt met zeewater.
De op en neer gaande beweging van het drijvende gedeelte doet een piston op en neer bewegen. Deze piston bevindt zich in de lange buis. De verpompte vloeistof drijft dat een hydromotor aan, die dan op zijn beurt een generator aandrijft. En zo wordt er dus elektriciteit opgewekt. De opgewekte elektriciteit bevat een vrij laag voltage. Maar onderwater staat er een centraal substation, daar komen alle kabels van de verschillende PowerBouy's in toe en wordt de elektrische stroom op-getransformeerd tot een hogere spanning. Dit is beter voor het transport van de elektriciteit naar de kust.
De Powerbouy is zeer eenvoudig te installeren, namelijk eerst is de ballasttank volledig gevuld met lucht waardoor deze drijft. Het geheel kan met een sleepboot naar het de locatie getrokken worden. Daar wordt de ballasttank gevuld met zeewater, hierdoor gaat de boei zich automatisch rechten. Dan dient ze enkel nog verbonden te worden met het substation. De PowerBouy heeft een zeer groot potentieel toepassingsgebied. Boeien worden momenteel al zeer veel gebruikt langs de (bewoonde) kusten. Daarnaast is er ook veel vraag naar elektriciteit langs de kust want 3,2 miljard mensen, de helft van de wereldbevolking woont dus op een afstand die kleiner is dan 200 kilometer van een kustlijn. En 200 kilometer is een haalbare afstand voor de transport van elektriciteit. Daarnaast is de productie aan energie relatief constant ten opzichte van de andere hernieuwbare energiebronnen. De overblijvende variaties zijn uitstekend voorspelbaar, wat zeer handig is in het concept van de Smart Grid en om samen te werken met energieopslagsystemen. En ander voordeel is dat het een modulaire installatie is, deze kan te alle tijde uitgebreid worden als de vraag naar elektriciteit zou stijgen in een bepaald gebied.
Indien er 400 Powerbouy's ingezet worden, dan zal de opgewekte elektriciteit $0,15 per kilowattuur kosten. Dit is ongeveer evenveel als de kostprijs van windenergie en biomassa. OPT heeft al verschillende modellen ontwikkeld namelijk de PB40ES, deze heeft een capaciteit van 40 kW. Het ander model, de PB150 heeft een capaciteit van 150 kW. Uiteraard is de capaciteit wel ook deels afhankelijk van de locatie waar het geïnstalleerd is. OPT is momenteel bezig met een aantal projecten op verschillende locaties waar onder in Hawaii, Spanje, Schotland, Engeland, VS.
via [oceanpowertechnologies]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.