Pagina's

vrijdag 18 juni 2010

Abu Dhabi bouwt 's werelds grootste zonne-centrale

Het rijkste land ter wereld zal binnenkort ook de grootste installatie hebben voor het opwekken van hernieuwbare energie hebben. Het gaat namelijk over Abu Dhabi, waar ze vollop bezig zijn met de planning van de bouw van een zonne-centrale. Deze centrale zou een capaciteit hebben van 100MW. Deze wordt gebouwd door de firma Masdar, de centrale krijgt de naam Sham 1 en is onderdeel van het plan van Masdar om tegen 2020 een aandeel van 7% aan hernieuwbare energie te hebben in de energiemix van Abu Dhabi. Sham 1 is dus een grote stap voorwaarts in deze doelstelling. De centrale zal een oppervlakte van 2,6 km² beslaan.


Deze zonne-centrale werkt niet met de traditionele fotovoltaïsche zonnepanelen maar met Concentrated Solar Power (CSP). Bij deze techniek worden lenzen en spiegels gebruikt om de zonnestralen te concentreren op een bepaald oppervlak. Dit oppervlak is hier een doorzichtige buis, door deze buis stroomt een soort olie die heel veel warmte kan opslaan. Deze opgewarmde olie wordt gebruikt om water op te warmen tot stoom. Deze stoom wordt dan gebruikt om een turbine en de daaraan gekoppelde generator te doen draaien en zo elektriciteit op te wekken.

Deze centrale zorgt voor een vermindering in CO2 uitstoot van ongeveer 170.000 ton, dit is equivalent aan het planten van 1,5 miljoen bomen.


via [ecofriend]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.