Pagina's

woensdag 16 juni 2010

Joby Energie test windturbine voor op grote hoogtes

Joby Energy is bezig met de ontwikkeling van windturbines die de wind op grote hoogtes zouden gaan benutten voor de productie van elektriciteit. Dit bedrijf heeft dus een gelijkaardig doel dan Makani Power, die ook bezig is met de ontwikkeling met verschillende prototypes. Het voordeel van wind op grote hoogte is de grote snelheid ervan en dat deze veel constanter waait dan de wind net boven de aarde. Tot nu toch is er nog bijna niemand in geslaagd om deze op een commerciële manier te benutten. Het systeem van Joby Energy werkt op een hoogte van ongeveer 400 meter, dit is 4 maal hoger dan een gewone windmolen.


Het systeem bestaat uit meerdere vleugels die telkens een reeks van windturbines bevatten en het werkt eigenlijk zoals een gewone vlieger. Deze wordt opgelaten via een lijn die verbonden is met de aarde. Al deze turbines zijn verbonden met een elektrische motor/generator. Bij het opstijgen zorgen de propellers voor de opwaartse stuwkracht. Op dit moment worden de propellers nog aan gedreven door de motor met elektriciteit van het net. Éénmaal dat de vlieger zich in de hogere luchtlagen bevindt dan wordt alles aangedreven door de wind. Dan werkt de motor als generator die elektriciteit opwekt en deze terugstuurt naar het net.

In de lucht wordt het bestuurd door een speciale robot/computer. Deze kan de vleugels besturen en meet de verschillende snelheden op. De lijn waarmee de 'vlieger' verbonden is met de aarde is van een speciaal composiet gemaakt. Dit omdat composieten zeer licht en toch sterk zijn en omdat deze ook elektriciteit geleiden. In de lucht beschrijft de vlieger een cirkelvormige baan. Hierdoor ontstaat een sterke zijwind langs de vlieger en deze drijft de turbines aan. Uiteraard tijdens de periodes dat het minder waait, kan men veilig deze vliegers laten landen en wachten to het terug waait.

Ten opzichte van de conventionele windmolens is deze techniek ook vrij interessant want er is minder materiaal nodig voor een even grote energieproductie, het is een constantere productie en dit zorgt ook dat het goedkoper is.

Klik hier voor extra info.





via [jobyenergy]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.