De prijsverhoging die Eandis zou doorvoeren is dus oneerlijk voor de mensen/bedrijven die geen hernieuwbare energiebron hebben. Dit bleek uit de vorige post: Prijsverhoging Eandis: Waarom?. Maar wat moet er dan gebeuren want niets is gratis. Deze discussie is namelijk het begin van de effecten van de decentralisatie van de energieproductie en een teken dat er nood is aan een vernieuwing van het elektriciteitsnet, namelijk The Smart Grid.
Maar om dit probleem op te lossen moet we eerst op zoek gaan waarom het probleem zich nu plots stelt. Wel dit is namelijk doordat er steeds meer mensen/bedrijven energie beginnen te produceren want de groenestroomcertificaten waren een enorm succes. Maar doordat de energiemeters niet kunnen terugdraaien wanneer er elektriciteit naar het net gestuurd wordt, worden de mensen niet vergoed voor hun zelfgeproduceerde energie die ze naar het net sturen. Ze worden wel vergoed via de groenestroomcertificaten maar die worden door de verkeerde partij betaald (zie vorige post). Dus wat is dat wel de oplossing?
De oplossing is simpelweg om de energiemeters te laten terugdraaien ook al heb je een installatie die een grotere productiecapaciteit heeft dan 10kW. En om de groenestroomcertificaten te gaan afschaffen. Deze waren als stimulans voor investeringen in groene energie. Ze hebben dus hun doel bereikt, de investeringen zijn gebeurt en dus zijn ze eigenlijk overbodig geworden.
Wanneer je energiemeter kan terugdraaien is hetgeen wat op je meter staat je energieverbruik min je energieproductie. En dit moet je dan betalen aan je leverancier, want dit is de hoeveelheid energie die je van hen gebruikt hebt. Dus de energie die mensen/bedrijven produceren worden terug verkocht aan de leverancier die het dan aan andere partijen kan verkopen. De regelgeving moet dan wel zo zijn dat een leverancier geen hernieuwbare energie mag "weigeren". Daarnaast moet de energieprijs in real time gaan variƫren naargelang vraag en aanbod. Hoe groter het ogenblikkelijk verbruik hoe duurder de energie wordt en omgekeerd. Hiermee komt dan het voordeel naar boven als je energie kunt opslaan, maar meer hierover in The Smart Grid: Beyond the Concept.
Maar dit zullen de energieproducenten, leveranciers en ook de distributie- en transmissiebedrijven niet graag horen. Want hun inkomen wordt bepaald naargelang de meterstand van de mensen en de bedrijven. Maar voor de transmissie- en distributiebedrijven moet er hieraan dan wel iets veranderen. Het verkeer aan energie (zowel van als naar het net) moet dan bepalend zijn voor hun factuur, want dat is de dienst die zij de mensen aanbieden. Maar ook voor de overheid zal dit een effect zijn, want ook hun inkomsten van de heffing op het verbruik van energie is afhankelijk van de meterstand. Misschien moet deze dan ook meeverhuizen naar de meter die het verkeer van energie registreert.
Voor de energieproducenten zal dit inderdaad tot een daling van hun omzet leiden. Maar dit is toch logisch want er wordt dan ook minder energie van ze gevraagd doordat mensen/bedrijven zelf ook energie produceren. Je kunt ze niet gaan betalen voor iets dat ze niet doen. Dus ook de producenten zullen moeten kijken om hun elektriciteit te gaan kunnen opslaan. Zodat ze het kunnen aanbieden wanneer er vraag naar is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.