Eandis, een Belgische onafhankelijk distributienetbedrijf voor elektriciteit en aardgas, heeft aangekondigd dat de energieprijs met 20% moet verhoogd worden. Eandis legt uit dat dit komt doordat het steeds meer mensen groenestroomcertificaten krijgen voor zonnepanelen en windenergie. De groenestroomcertificaten zijn een veel groter succes dan dat Eandis verwacht had. Ze hadden voor de periode 2009-2012 jaarlijks 20 miljoen euro uitgetrokken voor de betaling van de groenestroomcertificaten. Maar dit bleek uiteindelijk onvoldoende. Want nu blijkt dat er over die 4 jaar een onderbugettering is van 300 miljoen euro voor Eandis. Het plan van Eandis om dit geld te recupereren door dus de energieprijs te verhogen met 20%. Eandis zelf stelt het systeem van groenestroomcertificaten niet in vraag, het wijst namelijk zelf op de maatschappelijke opbrengst.
Maar wat zijn die groenestroomcertificaten eigenlijk? Wel wanneer je als particulier of bedrijf investeert in hernieuwbare energie dan krijg je van Eandis een betaald bedrag voor je productie aan energie. Namelijk je ontvangt per 1000kWh hernieuwbare energie die je produceert (ook al is de energie voor eigen gebruik) een certificaat. 1000 kWh is zo ongeveer wat de gemiddelde zonnepanelen geïnstalleerd bij particulieren produceert per jaar. Deze certificaten kun je dan verkopen aan je netbeheerder, die ze verplicht moet uitbetalen tegen een bepaalde minimumprijs. Deze bedraagt 450 euro voor installaties die voor 1 januari 2006 in dienst genomen zijn en 150 euro voor installaties die later in dienst genomen zijn.
De energieprijs bestaat eigenlijk uit 4 onderdelen, namelijk: de transmissiekost (energietransport over hoogspanningsnet), de distributiekost (energietransport van hoogspanningsnet naar verbruiker), de energiekost en de heffingen. Maar het probleem zit hem bij de groenestroomcertificaten. Namelijk je kunt deze aanvragen wanneer je een installatie hebt waarvan de productiecapaciteit groter is dan 10kW. Maar en hier komt de clue van het verhaal, namelijk vanaf dat je een installatie hebt met een capaciteit groter dan 10kW, dan krijg je ook een energie meter thuis die NIET kan terugdraaien. En hierom hebben ze ook de certificaten ingevoerd.
En wat is nu het probleem? De certificaten moeten dus door uw netbeheerder zoals Eandis uitbetaald worden. Dus Eandis betaald voor de energie die geproduceerd wordt door particulieren en bedrijven. Abstract gezien is het als dat de mensen/bedrijven hun zelf-geproduceerde energie kunnen verkopen aan Eandis. Maar aangezien Eandis geen energieproducent of leverancier is, is Eandis "niets" met deze energie. En dus wordt het eigenlijk zo gratis weggegeven aan andere consumenten. Dus is het inderdaad logisch dat Eandis ergens geld moet zien te halen voor deze certificaten te kunnen blijven betalen.
Vlaams minister van energie, Freya van den Bossche, belooft nu al dat er niets verandert aan de certificaten voor particulieren. En ook zegt ze dat Eandis zijn prijzen niet mag omhoog doen. Ze is nu van plan om de subsidiëring van grote groenestroomprojecten opnieuw zal gaan bekijken. Ze zegt dat dit mogelijk is omdat grote producenten zoals Electrabel nog altijd erg grote winsten boeken.
Maar het probleem hiermee is dat dit ook de stimulans weggenomen wordt om als bedrijf/energieproducent een project op te starten voor het opwekken van groene energie. Het doel van deze groenestroomcertificaten is om de productie van hernieuwbare energie te stimuleren, dus deze maatregel zou dus de stimulans voor groene energie wegnemen bij bedrijven/energieproducenten. En het is uiteraard zo dat het overgrote deel van de hernieuwbare energie afkomstig is van deze bedrijven/energieproducenten.
Het kan zijn dat de prijsverhoging van de distributiekosten er toch door komt want dit wordt beslist op federaal niveau en niet op Vlaams niveau. Dan is het eigenlijk zo dat iedereen zal meebetalen voor de stroomproductie van de hernieuwbare bronnen van particulieren en bedrijven. Dus ook al verbruik je minder toch zal er een deel van je stroomfactuur bestemd zijn voor deze groene stroom. Maar dan moeten degene die geen groene stroom produceren extra betalen voor het opkopen van de energie die geproduceerd wordt door een ander en die hij niet opgebruikt. En moet daarbij nog steeds zijn verbruik betalen aan zijn leverancier.
Om nu ook nog iets te zeggen over de politieke partij Groen!. Hun standpunt is om de certificaten enkel uit te keren voor energiebronnen die echt proper zijn. Dus niet voor afvalverbrandingsoven of steenkoolcentrales die ook gedeeltelijk op biomassa draaien. Volgens hen zijn enkel windenergie en zonnepanelen propere energiebronnen. En meer dan de helft van de certificaten gaan momenteel naar biomassa- of biogasinstallaties. Maar indien dit ingelast wordt zal dit alleen maar zorgen dat er minder in deze vormen van energieproductie geïnvesteerd zal worden. Dus men zal de bestaand gascentrales niet meer gaan omvormen voor het gebruik van biomassa of biogas. Of steenkoolcentrales zullen ook niet meer op biomassa draaien. Of men zal in de verbrandingsovens geen generator meer installeren voor productie van elektriciteit. Dus hiermee neemt de stimulans ook weer af voor de omschakeling op propere energiebronnen.
De oplossing voor dit probleem, zie de volgende post: Prijsverhoging Eandis: Waarom?
En ziehier nog maar eens een voorbeeld van onze democratisch landje. Diegenen woonachtig in appartementen of andere gebouwen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen zullen hoe dan ook beboet worden door deze maatregel terwijl door de vrije wereldeconomie sommige autoconstructeurs eraan denken goedkope auto's (2500€) te kunnen produceren voor de massa (China+India). Waarom moeten wij die moeite doen als anderen er toch geen oren naar hebben. De wereld gaat sowieso naar de duivel.
BeantwoordenVerwijderenMijn voorspelling is dan toch uitgekomen :)
BeantwoordenVerwijderenOns Freya moet blijkbaar een keer beginnen met nadenken! Als je zo'n hoge premies vastlegt en die laat betalen door een organisatie die bijna een monopolie heeft op de distrubitienetten, kan het niet anders dat die van zich laten horen.
Ze dachten blijkbaar een keer slim te doen in de wetstraat en het duits voorbeeld na te doen. Ze hebben er blijkbaar weer goed naast geschoten.
Nuja, wij waren hier toch al van plan zonnepanelen te installeren, dus op die manier kan het niet veel kwaad. Helaas zijn wel al de premies wat gedaald sinds vorig jaar.
Aan de andere kant kan dit een extra stimulans zijn om toch zonnepanelen te leggen. Je kunt dan die premies gebruiken om de extra kost mee op te vangen.
Ik weet allesinds al op wie ik niet ga stemmen binnen paar weken. De sossen denken ook geen meter verder dan dat hun neus lang is. (Pensioenleeftijd houden, welzijn/welvaart behouden, belastingen niet verhogen, ... ze kunnen het allemaal mooi zeggen, maar ze weten voor geen meter hoe ze het gaan realiseren. Geef mij maar weer een yves lyterme dan, tenminste iemand die kan redenen!)
Ik hoop vanharte dat die premies veranderen in belastingen.
BeantwoordenVerwijderenIk moet dus betalen omdat mijn gebuur wel zonnepanelen kan plaatsen.