Om een robothand een product voorzichtig te laten vastgrijpen is het een kwestie van een goed mechanisch ontwerp. Dit ontwerp moet ervoor zorgen dat de kracht van een motor evenredig verdeeld is over de verschillende vingerkootjes van de robothand. Het ontwerp van deze nieuwe robothand is gebaseerd op het spier-pezenstelsel van de menselijke hand, hierdoor kunnen ze ook zonder problemen omgaan met producten met verschillende vormen. De nieuwe robothand is dus in staat om producten met de meest uiteenlopende vormen op te nemen, dit dankzij de "underactuation" technologie. Dit is een technologie waaraan ze al jaren onderzoek naar aan het doen zijn aan de TU Delft vooral voor toepassingen zoals handprothesen. De underactuation technologie houdt eigenlijk in dat de verschillende vingers van de robothand afzonderlijk kunnen bewegen. Wanneer de vingers afzonderlijk kunnen bewegen is het mogelijk ze zo te gaan aansturen dat er een greep ontstaat doordat de vingers afzonderlijk om de productvorm heen vouwen totdat ze allemaal contact maken. Op deze manier zijn de krachten evenredig verdeeld en kan de contactkracht dan opgevoerd worden tot een vooraf ingestelde greepkracht.
Het bedrijf Lacquey BV, is begin dit jaar opgestart en is een spin-off van TU Delft. Het bedrijf richt zich specifiek op de ontwikkeling van robothanden voor de agrosector (voedselproductie, -handel en -distributie). De nieuwe robothanden werd tijdens de ontwikkeling uitvoerig getest. Al deze testen zijn nu succesvol afgerond en dus heeft deze nieuwe technologie zijn werking en betrouwbaarheid bewezen en is het klaar voor lancering.
via [tudelft]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.