Pagina's

vrijdag 16 juli 2010

'The Razor' is de eerste wolkenkrabber ter wereld met ingebouwde windturbines

The Razor is de naam van een nieuwe wolkenkrabber die gebouwd wordt in het centrum van Londen. Momenteel is het project bijna af, men is nog bezig met de afwerking vooraleer hij opengaat volgende week. Het is niet zomaar een nieuwe wolkenkrabber, het is namelijk de eerste waarin er in de constructie zelfs windmolens geïntegreerd zijn. Dit was een interessante beslissing door de architecten omdat bovenaan, op een hoogte van 48 verdiepingen, de wind er gemakkelijk een relatief constante snelheid heeft van 56 kilometer per uur. Dit maakt het er voor de arbeiders zeker niet gemakkelijker op om het gebouw af te krijgen. Maar deze wolkenkrabber markeert zeker en vast een keerpunt in de innovatie in architectuur en de integratie van hernieuwbare energie. Aangezien dit de eerste maal is dat dit gedaan wordt, wordt dit project steeds ergens wel als een experiment beschouwd.


De windturbines zijn nog niet volledig af, zo worden volledige week de wieken geïnstalleerd. Deze hebben een lengte van 9 meter. Dus het is een heel werk om deze boven te krijgen, zeker als er een sterke wind staat. Bij deze windmolens worden er 5 wieken gebruikt in plaats van 3. Dit omdat ze dan minder lawaai maken. Er worden in totaal 3 windturbines geïnstalleerd bovenop het gebouw. Elk hebben ze een capaciteit van 19 kW. Samen zullen deze jaarlijks zo'n 50 MWh gaan produceren. Een gemiddeld gezin in Belgie verbruikt jaarlijks zo'n 3,5 MWh, dus met deze windmolens kan men 14 gezinnen een jaar lang voorzien van elektriciteit. Deze windmolens verzorgen 8% van de totale energievraag van het gebouw.

Er is wel een verschil tussen deze windturbines en degene die volledig vrij in een open ruimte staan. Namelijk deze kunnen profiteren van het Venturi-effect. Het Venturi-effect beschrijft de versnelling van een stromend fluïdum wanneer het door een vernauwing stroomt. Deze versnelling gaat gepaard met een drukval, hierdoor wordt er lucht vanuit vele verschillende richtingen aangezogen en stroomt dit allemaal langs de wieken van de windturbines.

Naast de integratie van hernieuwbare energie hebben de architecten/ontwerpers van the Razor ook aandacht besteed om de ecologische voetafdruk van het gebouw zoveel mogelijk te verkleinen. Ze zijn er in geslaagd om deze te verkleinen met een goeie 6%. Dit door onder andere gebruik te maken van natuurlijke ventilatie in plaats van een airconditioning.

Het team dat dit gebouw ontworpen heeft is zeker niet het enigste die druk bezig zijn met de integratie van hernieuwbare energie en energie-efficiëntere gebouwen. Er zijn nog veel andere projecten aan de gang, één daarvan is onder andere The Pearl River Tower in Gaungzhou, China. Maar het team hoopt wel dat dit doordringt naar ander architecten en dat het ergens een nieuwe standaard vormt voor gebouwen.

via [guardian]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.