Pagina's

zaterdag 17 juli 2010

Drijvende windturbines: Zouden ze niet omvallen?

Voor de constructie van een windmolenpark in zee vragen de pilaren en de verankering ervan redelijk wat geld en tijd. Het zou heel wat gemakkelijker zijn indien de windmolens zouden kunnen drijven in de zee. Althans er zou heel wat geld en tijd mee gespaard kunnen worden tijdens de constructie van een off-shore windmolenpark. Daarnaast vormt de pilaar ook een beperking voor de mogelijke locaties in zee waar men windturbines kan installeren. Want indien het er te diep is, is het niet meer interessant omdat de pilaar te veel geld gaat kosten. Maar is het eigenlijk wel mogelijk om een windturbine te maken die kan drijven op water?


Er zijn namelijk een aantal probleempje met het concept van een drijvende windturbine. Eén daarvan is stabiliteit. Want wanneer het waait dan wordt zo'n windmolen eigen omver geduwd door de kracht van de wind. Daarom dat deze goed moeten verankert worden op de zeebodem. Zou, wanneer het hard waait, een drijvende windturbine dan niet omver geblazen worden?

WindFloat is een ontwerp van het bedrijf Principle Power samen met Marine Innovation & Technology voor drijvende windturbines. Windfloat is ontworpen voor de gebieden op zee waar het dieper is dan 50 meter en bestaat uit een windturbine zoals we die kennen die geplaatst is op een speciaal platform, MiniFloat. Het ontwerp van de MiniFloat is gebaseerd op het ontwerp van een off-shore boorplatform. Dit platform bestaat uit drie holle pijlers, die op een afstand van 35 meter van elkaar staan in een driehoek. Deze pijlers zitten grotendeels onder water. Doordat de pijlers hol zijn, kunnen ze gevuld worden met water of met lucht. De holte in zo'n pijler is opgedeeld in twee verschillende reservoirs. Als eerste is er een statische ballast reservoir, dit zorgt dat de pijler grotendeels onderwater zit. En het andere is het actieve ballast reservoir. En het systeem is zodanig ontworpen dat wanneer het platform begint over te hellen naar een bepaalde kant, dat er water van het ene actieve ballast reservoir overgepompt wordt naar een ander. Of kort samengevat vormen de actieve ballast tanks samen een dynamisch tegengewicht. Het tegengewicht past zich dus constant aan zodat alles recht blijft. Onderaan elke pilaar is er telkens ook een grote plaat bevestigd. Deze plaat heeft een diameter van 25 meter en dient het effect van de golven op de pilaren te dempen zodat het platform niet te veel op en neer gaat.

Momenteel is men nog bezig met de bouw van het eerste prototype. Met dit prototype zal de technologie te het uiterste getest worden in werkelijkheid. Deze technologie werd al uitgebreid onderzocht en onlangs verscheen het rapport van de studie in het Journal of Renewable and Sustainable Energy. Uit de studie bleek dat het mogelijk is om een met deze technologie een windturbine te laten drijven in zee. Dit betekent dat er, met het slagen van deze technologie bij de verschillende tests, plots veel meer plaatsen bereikbaar zijn voor windmolens.


WindFloat Specifications
Power rating≈ 3.6-10MW
Rotor diameter≈ 120-150m
Turbine hub height≈ 80-90 m
Turbine nacelle weight≈ 250-400 ton
Tower weight≈ 200-350 ton
Hull Weight≈ 1500-2000 ton
Total Displacement (w/ballast)< 6000 ton
Hull Draft≈ 20 m
Operational Water Depth> 50 m
Conventional mooring components (4-6 lines)


Voor extra info klik hier en hier.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.