Pagina's

zondag 18 juli 2010

Wat denken studenten over de toekomst?

IBM heeft vorige maand een onderzoek gedaan naar wat de visie is van de gemiddelde student voor de toekomst en in hoever hun opleiding hen daar op voorbereidt. En de resultaten tonen aan dat het onderwijs systeem sterk tekort schiet op dit vlak. De onderzoekers ondervroegen 3000 verschillende studenten uit meer dan 40 verschillende landen. Maar waarom is het belangrijk om te weten hoe de studenten de toekomst zien? Eerst en vooral omdat zij binnen een goeie vier jaar op de arbeidsmarkt terecht zullen komen. Vele van deze studenten zullen dan de belangrijke beslissingen moeten maken. Daarnaast leert de geschiedenis ons dat studenten vrij goed zijn in het bedenken van innovatieve uitvindingen en oplossingen voor optredende en opkomende problemen.


Eén van de vragen ging omtrent de toekomst van informatie technologieën, dit omdat het project voor de toekomst is waar IBM zich mee bezig houdt. Uit het onderzoek blijkt wel dat, in het algemeen de student ervan overtuigd is dat informatie technologie een zeer belangrijk instrument zal worden in de nabije toekomst. Of anders gezegd de gemiddelde student zit te wachten op de opkomst van The Internet of Things. The Internet of Things is de vakterm in de computerindustrie die refereert naar de met een netwerk of het internet verbinden van alledaagse voorwerpen en toestellen. In het algemeen gaat het dus om een soort netwerk, al dan niet toegankelijk via het internet, die een heleboel sensoren en toestellen met elkaar verbindt en laat communiceren. Dit is een simpel idee maar de uitvoering zorgt voor een gigantische verandering voor alle alledaagse daagse dingen. De gemiddelde student gelooft dat de ver schillende informatie technologieën grotendeels de analytische werken kunnen uitvoeren zodat de mensen zich veel meer kunnen concentreren op de creatieve zaken in het leven. Creatieve zaken zijn dan in het algemeen alles wat onder de term innovatie valt, zoals bijvoorbeeld nieuwe technologieën, nieuwe systemen, nieuwe processen, nieuwe business plannen, nieuwe strategieën, nieuwe toestellen, etc.

Het overgrote deel van de ondervraagde studenten was enorm sceptisch over het gebruik van je instinct voor het maken van zakelijke beslissingen. De algemene mening was dat er steeds voldoende analytische data voor handen moet zijn, om aan de hand daarvan een goeie, geïnformeerde beslissingen te kunnen maken. Momenteel worden heel veel zakelijke beslissingen gemaakt op basis van het persoonlijk instinct. Soms gaat men nog wel eens voort op historische precedenten. De gemiddelde student vindt dat zakelijke beslissingen in de toekomst moeten gemaakt worden op basis van real-time data. Door het gebruik van real-time data kunnen we beter sleutelen aan de ontwikkeling van toekomstige mogelijkheden.

Maar een meer verontrusten resultaat van het onderzoek gaat om het antwoord van de gemiddelde student op de vraag; "Bent u voldoende voorbereidt om te bouwen aan een duurzame toekomst?". Slecht 40% procent van de studenten denkt dat hij kan helpen om een duurzame toekomst op te bouwen. De andere 60% vindt dat hun opleiding op dit gebied tekort schiet en dat ze hierop niet goed voorbereid zijn.

Dit onderzoek legde nog een aantal andere vragen voor aan de studenten zoals "Bent u voorbereid om mee te werken aan grote samenwerkingsprojecten tussen verschillende bedrijven?". Want grote multinationals zoals Cisco en Microsoft vertellen al een tijdje dat innovaties in de toekomst zullen komen van samenwerkingsprojecten tussen bedrijven afkomstig uit verschillende industrieën. Momenteel denkt slecht 64% van de studenten dat ze voldoende voorbereid zijn om mee te werken aan dergelijke projecten. De overige 36% vindt dus van niet en vreest dat ze later hiermee problemen zullen hebben.

En ander groot verschil tussen de mening van studenten en de huidige CEO's en dergelijke is omtrent de impact van globalisatie en de milieuvraagstukken op de bedrijfsorganisaties. Zo denken de huidige CEO's en dergelijke dat deze twee factoren eerder een beperkte impact zullen hebben. Dit terwijl de gemiddelde student deze twee factoren aanschrijft als de twee grootste invloeden op bedrijfsorganisaties in de nabije toekomst. Ook denkt de gemiddelde student dat grondstof schaarste een probleem wordt die zij zullen moeten aanpakken of mee geconfronteerd zullen worden tijdens hun carrière.

Er zijn wel een aantal duidelijke verschillen tussen de visie voor de toekomst van de huidige generatie en de aankomende generatie die de komende jaren op de arbeidsmarkt zullen komen. Hoe het juist allemaal zal uitdraaien valt natuurlijk nog af te wachten tenzij iemand binnenkort een glazen bol uitvindt.

1 opmerking:

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.