Om de elektriciteit op een efficiëntie manier te kunnen transporteren, is de Europese Unie ook bezig met het leggen van nieuwe elektriciteitskabels. Deze worden 'inter-connectors' genoemd, er liggen ook al zo'n kabels tussen Engeland en het vaste land om de Engelse bevolking van energie te kunnen voorzien. Deze nieuwe kabels komen dus op de bodem van de Middellandse zee te liggen. Deze hoogspanningslijnen zijn van het type 'High-Voltage Direct-Current' (HVDC). Bij deze hoogspanningslijnen gebruikt men een gelijk spanning met een zeer hoog voltage. Het hoge voltage zorgt dat er een kleinere stroom moet vloeien voor eenzelfde elektrisch vermogen te transporteren. Dit resulteert in kleinere verliezen, namelijk er is een vermogenverlies van 3% per 1000 kilometer.
De stichting achter dit project is DESERTEC. Hun uiteindelijke doel heeft een nog grotere omvang. Namelijk hun concept is om het elektriciteitsnet van Europa, het Midden Oosten en van Noord Afrika met elkaar te gaan verbinden. Maar het blijft hier niet bij, het is dan ook de bedoeling om via dit elektriciteitsnet de elektriciteit die opgewekt is met hernieuwbare energiebronnen te gaan verspreiden. Omdat de zon een vrij betrouwbare energiebron is, althans in de woestijn, zou zonne-energie een groot aandeel kunnen worden in de toekomstige energiemix.
Er bestaan al verschillende technologieën voor het benutten van de zonne-energie. Elke hebben ze hun voor- en nadelen. Vele onderzoeken tonen aan dat bij dergelijke projecten, voor zonne-energie op grote schaal, dat een thermische zonne-centrale het voordeligst is. Deze installaties vragen wel grote investeringskosten maar hebben de grootste efficiëntie voor het omzetten van de zonnestralen in elektriciteit. En dergelijke installatie wordt ook al gebouwd in Abu Dhabi. De techniek die gebruikt wordt noemt Concentrated Solar Power (CSP). Hierbij worden parabolische spiegels gebruikt die de zonnestralen gaan concentreren op een relatief klein oppervlak. Deze zonnestralen zorgen gaan dan een vloeistof, bijvoorbeeld water, gaan opwarmen tot stoom. Dan wordt de stoom gebruikt voor het aandrijven van een turbine die direct gekoppeld is met een generator die dan de elektriciteit opwekt.
Er zijn al een aantal dergelijke projecten van opgestart voor het bouwen van dergelijke zonne-centrales. In totaal hebben al deze centrales samen een capaciteit van 2000MW. Dit is ongeveer evenveel als de capaciteit van een kerncentrale. Deze verschillende projecten worden opgestart allerhande verschillende partijen. Dit heeft een voordelig effect namelijk dat er minder grote monopolies zijn in de energiemarkt. Momenteel is een kerncentrale veelal in handen van één elektriciteitsmaatschappij, deze hebben dus de 'macht' over de gigantisch grote capaciteit aan energie. Het zelfde geldt ook in de markt van fossiele brandstoffen. Deze monopolies zijn niet direct voordelig voor de prijs die de consument moet betalen.
via [desertec]
Laat ze maar snel aan dit alles beginnen. Hoe sneller we van de sjeiks vanaf zijn, hoe beter :)
BeantwoordenVerwijderenHet hele concept van spiegel-zonne-centrale vind ik trouwens geniaal. Praktisch geen afval en een zeer simpele technologie.
Een mooi filmpje over alle mogelijke vormen van zonne-energie: http://www.youtube.com/watch?v=mLHBFyfvK8A
Gaat ook deels over de plannen om een netwerk uit te bouwen tussen Afrika, Europa en Midden-Oosten. (+ nog een geniaal concept om zonne-energie op de oceaan op te wekken en daarbij water voor afrika en waterstof voor Europa op te creëren)
Men wil dus tegen 2020 20% hernieuwbaar maken. Iemand een idee aan hoeveel we nu reeds zitten?
http://ec.europa.eu/energy/climate_actions/doc/factsheets/2008_res_sheet_belgium_nl.pdf
BeantwoordenVerwijderenHier vind je het "Belgisch informatieblad over hernieuwbare energie". Daarin staat dat er in 2005 2,2% van onze energiemix bestond uit hernieuwbare energie. In de afgelopen 5 jaar is dit aandeel waarschijnlijk al toegenomen.
Maar niet alle landen uit de Europese Unie moeten 20% behalen. De ene moeten meer dan 20% en de andere minder zodat het gemiddelde uitkomt op 20%. Hierdoor moet België 'maar' 13% hernieuwbare energie hebben tegen 2020. Maar we hebben waarschijnlijk nog een grote weg af te leggen in een relatief korte tijd.
Niet afhankelijk van de Sjeiks? Marokko en wat andere landen zullen daarvoor in de plaats komen. Dat is dus bijna hetzelfde verhaal.
BeantwoordenVerwijderen