Pagina's

vrijdag 11 juni 2010

Eerste centrale op blauwe energie

Blauwe energie of Osmotic Power is de verzamelnaam voor de energie die kan worden gewonnen door het verschil in zoutconcentratie tussen zeewater en zoetwater. Deze energie kan op verschillende manier gewonnen worden, namelijk ofwel aan de hand van reverse elektrodialysis (RED), of aan de hand van perssure retarded osmosis (PRO). Van beide processen verkrijgt men brak water als 'afvalproduct'.


De technologie van reverse osmose bestaat voornamelijk onder laboratoriumomstandigheden. Want dit proces maakt gebruikt van een speciaal membraan dat tot nu toe nog steeds moeilijk te produceren is en daarmee is het ook vrij duur. Het ander proces, namelijk het pressure retarted osmosis, kan dan wel buiten het laboratorium gebruikt worden doordat het gebruik maakt van een ander soort membraan dat eenvoudiger te produceren is. Dit wordt onder andere gedaan door het Noors bedrijf Statkraft. Pressure retarted omosis wordt het best vertaald als druk gelimiteerde osmose, en dus bij deze techniek maakt men gebruikt van de druk die ontstaat tijdens de osmose voor het opwekken van elektriciteit. Dus dit is zeer interessant bij riviermondingen in zee waar het zoutwater van de zee in contact komt met het zoetwater van de rivier.

Osmose is een proces waarbij een vloeistof, waarin stoffen zijn opgelost, door het semipermeabel membraan stroomt dat wel de vloeistof doorlaat maar niet de opgeloste stoffen. De drijvende kracht achter dit proces is diffusie, dit slaat op het feit dat opgeloste deeltjes in een vloeistof zich verplaatsen van een plaats met hoge concentratie naar een plaats met lage concentratie in de vloeistof. Het is alsof de opgeloste deeltjes zoveel mogelijk verspreidt willen zijn in de vloeistof, dit komt doordat ze elk een bepaalde hoeveelheid kinetische energie bevatten. Dus doordat de deeltjes zoveel mogelijk verspreidt willen zijn in de vloeistof en dat het membraan enkel de watermoleculen doorlaat, zal de druk in het zoutwatervat stijgen tijdens het proces van pressure retarted osmose.

De werking van een PRO-centrale werkt namelijk als volgt; in de centrale wordt het zoutwater van de zee in contact gebracht met het zoetwater van de rivier via een semipermeabel membraan. Dit membraan laat dus het principe van osmose toe, namelijk dat watermoleculen van het zoetwater naar het zoutwater vloeien. Dit zorgt voor een grote drukopbouw in het compartiment in het zoutwatervat. De druk kan oplopen tot zo'n 24bar. Deze druk kan men dan gebruiken voor het aandrijven van een turbine die op zijn beurt dan een generator aandrijft. De energie wordt op een gelijkaardige manier opgewekt als in een waterkrachtcentrale.

Het bedrijf Statkraft is als allereerste ter wereld bezig met een prototype aan het bouwen. Het gaat dus om een centrale die elektriciteit gaat opwekken aan de hand van dit proces. In deze centrale wordt het zoutwater in speciale drukvaten in contact gebracht met het zoutwater. Want deze moeten de hoge drukbelasting aan kunnen. Deze centrale staat momenteel nog niet volledig op punt maar normaal zou dit tegen 2015 wel het geval zijn. Dan zal deze een capaciteit hebben van 25 MW dit is evenveel als een relatief klein windmolenpark. Maar hier gaat het dan wel over een constante productie in tegenstelling tot die van het windmolenpark. Dit prototype is natuurlijk niet bestemt voor commerciƫle energieproductie maar vooral voor het testen van de technologie en experimenten voor andere toekomstige osmose-centrales.











via [statkraft]

2 opmerkingen:

  1. In 2015 zou hij er staan. Is dat gelukt? Ik ben benieuwd of er genoeg rendement uit gehaald kan worden van het water transport en de oprichting van de fabriek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat weet ik nog niet maar er is wel een vliegveld geopend die volledig op zonne-energie draait zonder CO2 uitstoot ! Hoe vind je die

      Verwijderen

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.