Pagina's

zaterdag 12 juni 2010

Robot inspecteert hoogspanningslijnen

Hoogspanningslijnen zijn veelal duizenden kilometers lang. Dit maakt het onderhoud ervan zeker niet eenvoudiger. Maar deze moeten wel regelmatig geïnspecteerd worden. Want deze moeten tijdig vervangen worden zodat ze het niet plots onverwacht zullen begeven. Daarnaast gaan hoogspanningsleiding ook nog door afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden. Dit zorgt dat het onderhoud vrij duur is en daarnaast is het in sommige situaties ook nog eens gevaarlijk. Daarom hebben wetenschapper van het Electric Power Research Center (EPRC) een speciale robot ontworpen die het inspectie-proces automatiseert.


De robot lijkt op het eerste zicht op een wagen op zonne-energie. De robot is zo'n 2 meter lang en weegt 65 kilogram. De robot wordt op de aardingskabel geplaatst. De aardingskabel is een kabel die parallel loopt met de hoogspanningslijnen, maar deze is verbonden met de aarde. Deze kabel hangt meestal boven de andere, en moet de hoogspanningsleiding beschermen tegen een blikseminslag en geleidt ook lekstromen naar de aarde. De robot gebruikt rollen om zich vast te klampen aan de kabel en deze draaien ook rond zodat de robot vooruit kan bewegen. Het behaalt een snelheid van zo''n 5 km/h. Alles wordt aangedreven door de elektriciteit die door de aardingskabel stroomt, deze ontstaat door de elektromagnetische velden van de hoogspanningskabels. Daarnaast wordt er ook elektriciteit opgewekt door de zonnepanelen op het omhulsel van de robot. De energie wordt opgeslagen in de batterij zodat hij ook 's nachts kan verder werken. Hij is zodanig ontworpen dat hij de obstakels, zoals de masten en de ophangbeugels, kan passeren.

De robot is uitgerust met verschillende camera's en sensoren. Deze moeten kijken naar de bomen die langst de hoogspanningslijnen groeien niet te dicht bij de kabels zelf komen. Wanneer bomen tegen een hoogspanningslijn komen te zitten, kan dit leiden tot een stroomonderbreking. Bomen zijn namelijk in het algemeen de hoofdoorzaak van stroomonderbrekingen.

Daarnaast kijkt de robot ook of er geen slechte verbindingen voorkomen in de verschillende kabels. Deze kunnen zorgen voor het oververhitten van de kabel. Daarnaast luistert de robot ook of er geen elektromagnetische geluiden voorkomen die kunnen wijzen op een bepaalde problemen. Het gaat hier om extra laagfrequente geluiden die namelijk niet voor iedereen merkbaar zijn.

Daarnaast kan de robot ook informatie opnemen van de vaste sensoren die op de verschillende masten en leidingen bevestigd zijn. Een deel van deze data wordt dan via een satellietverbinding doorgestuurd naar de centrale. Het andere gedeelte van de verzamelde data, dat een hogere bandwijdte vereist, wordt verstuurt aan de hand van dezelfde signalen als degene die gsm's gebruiken. Dit is wel enkel mogelijk indien de robot zich niet in al te afgelegen gebieden bevindt. Wanneer dit wel het geval, slaat de robot al deze informatie op, tot dat hij dan wel de mogelijkheid heeft om ze door te sturen.

Er zijn wel nog heel wat testen nodig vooraleer deze robot ingezet kan worden. Maar tot nu toe ziet het er allemaal veelbelovend uit. De wetenschappers voorspellen dat het nog wachten zal zijn tot 2014 voor dat deze echt ingezet kan worden.

Klik hier voor extra info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.