Pagina's

zondag 20 juni 2010

Student herontwerpt bureaulamp tot een denkende, robotachtige desktop-assistent

Na het debuut van SixthSense zijn de onderzoekers van het MIT Media Lab nog steeds op zoek naar verdere toepassingen voor hun revolutionaire technologie. SixthSense laat toe om de interface van een computer weg te halen van op je scherm en deze te projecteren op alle verschillende oppervlakte. Daarnaast laat het ook interactie toe tussen objecten en de software. Eén van deze nieuwe toepassingen is de LuminAR. Dit is een nieuw type bureaulamp maar deze dient niet alleen om uw bureau te verlichten. De LuminAR is een combinatie van een bureaulamp met een computer.


De LuminAR lamp bestaat onder andere uit een Pico-projector, dit is uiteraard een zeer kleine projector die origineel ontworpen is voor in smartphones en dergelijke. Daarnaast bevat de LuminAR ook een camera en een kleine, compacte computer. Al dit is gemonteerd op de standaard aansluitvoet van een gloeilamp. Dus deze kan in bijna alle lampen gemonteerd worden. De computer van de LuminAR kan via een draadloos netwerk verbinding maken met een desktop computer of een laptop maar ook met smartphones en tablet pc's. De onderzoekers hebben hiervoor software ontwikkeld voor de ondersteuning van de LuminAR. De camera registreert de handelingen van de gebruiker en deze worden door het computertje verwerkt en doorgestuurd naar het ander toestel. Deze verwerkt deze data dan verder en stuurt de correcte informatie terug naar de LuminAR.

Maar het team achter de LuminAR is nog een stapje verder gegaan tijdens het ontwikkelingsproces. Namelijk de bureaulamp waarin het prototype van de LunimAR uitgetest wordt is geen gewone bureaulamp. Het is eerder een robotarm dan een bureaulamp. Deze 'robotarm' wordt ook bestuurd door de computer van de LuminAR. De gebruiker kan deze robotarm bediening door bepaalde bewegingen te maken met zijn hand of arm. Daarnaast kan de robotarm ook bewegen naargelang de waarnemingen van de camera. Zodat bijvoorbeeld wanneer er een boek op het bureau ligt, de robotarm de lamp zodanig gaat richten dat het scherm mooi naast het boek geprojecteerd wordt. Maar er zijn nog vele andere mogelijkheden.

Maar wat doet de LuminAR nu juist? Wel, eigenlijk zowat alles wat een gewone computer kan. Het vooral de bedoeling dat het met de LuminAR heel eenvoudig en zeer snel informatie kan geprojecteerd worden. Dit neemt de onhandige werk-opstelling weg wanneer je aan het werken bent en daarbij zowel je computer/laptop nodig hebt als een boek, cursus, blad papier, maquette en dergelijke. Tot nu toe is het meestal moeilijk om op een aangename manier deze 2 te combineren. Dit is althans de doelstelling van het project. Met de hardware van de LuminAR zijn de mogelijkheden haast onbeperkt. Alle deze mogelijkheden kunnen op allerlei creatieve manieren benut worden door software-ontwikkelaars.











1 opmerking:

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.