Pagina's

maandag 12 april 2010

Smarter Turbine Placement

Er is genoeg wind om 5 keer de huidige hoeveelheid elektriciteit te gaan produceren. Maar het probleem is dat de wind niet constant waait, waardoor windmolens op zichzelf niet betrouwbaar zijn (indien er geen mogelijkheid is tot opslag van de energie, zie The Smart Grid en EV's Give Power Back to the Grid). Voor "green energy naysayers" is dit voldoende om het volledige idee van windenergie te laten vallen. Maar nu is gebleken dat er hiervoor een vrij simpele oplossing bestaat.

Is er geen wind bij jou thuis, dan is er zeker wel ergens anders. Want uiteindelijk waait het altijd wel ergens. Dus moeten we hierop gaan inspelen om windenergie betrouwbaar te maken.

Een nieuwe studie heeft dit aangetoond. Namelijk de productie van de windmolens zou wel constant zijn, indien we windmolens, in plaats van te groeperen in grote aantallen, meer verspreid in kleine groepjes zouden plaatsen in de zee. Deze moeten uiteraard dan met hetzelfde net verbonden zijn.

Ook constateerden ze dat de kleine schommelingen in de elektriciteitsproductie zeer langzaam plaatsvinden. Dit geeft de elektriciteitsmaatschappijen de mogelijkheid om zich voor te bereiden en dus een andere energiebron of opgeslagen elektriciteit in te schakelen. De elektriciteitsproductie zal dus niet meer gebeuren op een aantal locaties met een grote vermogen maar zal zich, zoals eerder vermeldt bij The Smart Grid, gaan decentraliseren naar vele verschillende plaatsen met een veel kleiner vermogen.

4 opmerkingen:

  1. Maar alles decentraliseren kost natuurlijk wel meer geld (en veel meer mensen die gaan klagen). Volgens mij zit er meer toekomst in zonne-energie en zonnecentrales dan wind.


    Heb trouwens ooit eens een reportage gezien dat je 'maar' een oppervlakte nodig hebt ter grote van frankrijk om heel de wereld te voorzien van elektriciteit via zonneenergie. En die oppervlakte stelt in de sahara niet echt veel voor. (Natuurlijk moet je ook voorzieningen treffen om snachts elders energie op te wekken en moet je die elektriciteit nog kunnen rond verdelen).

    Wel een voordeel van dat decentraliseren is dat bepaalde groeperingen niet ne vlieger kunnen pakken en er recht invliegen en zo een land half plat leggen in de toekomst. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het gaat inderdaad geld kosten. Want men wil de schommelingen van de elektriciteitsproductie gaan opvangen en dit is zeker ook nodig. Dit kan men doen door voor een constante productie te kiezen, maar dit is niet direct beschikbaar om dit op een hernieuwbare en milieuvriendelijke manier te doen op grote schaal. Dus heeft men nog 2 keuzes, namelijk ofwel gaat men van één energiebron de energie tijdens de piek-momenten opslaan, om dan te gebruiken wanneer de productie lager is.
    Ofwel kiest men om verschillende energiebronnen, op verschillende locaties te combineren zodat er piek en dal momenten zijn in de elektriciteitsproductie.

    Je ziet duidelijk dat allebei de mogelijkheden geen kosten, maar geld blijkt voor energie niet direct een probleem te zijn als je kijkt naar wat we teveel betalen voor benzine en diesel. En het zou inderdaad uitstekend zijn om een gigantische thermische zonnecentrale te bouwen in de Sahara, maar uiteindelijk gaat de zon daar ook onder op het einde van de dag...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gelukkig bestaan er ook nog andere plaatsen in de wereld waar genoeg plek en zon in voor zonne-engergie (dan denk ik bv. aan australie)
    Het grote nadeel is de opslag en transport van deze energie én politiek gezien de totale afhankelijkheid van een aantal gecentraliseerde gebieden.

    Daar komt dan nog bij dat voorlopig de creatie van zonne-panelen een extreme hoeveelheid energie nodig heeft die niet genoeg opweegt tav de energie die zonne-cellen zullen opwekken als ze in werking treden.

    En, als derde factor, het is gebleken dat zonne-cellen ongeloofelijk moeilijk afbreekbaar zijn, en bijzonder milieuvervuilend. Een echt langdurige oplossing valt er dus voorlopig nog niet te puren uit zonne-energie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar met een simpele en logische regelgeving kan dit politieke probleem volgens mij zeer eenvoudig opgelost worden. Want indien er gewerkt wordt met een variabele prijs die afhankelijk van de ogenblikkelijke vraag naar elektriciteit, zal deze decentralisatie volledig uitgroeien uit economisch belang. Plus natuurlijk moet je vergoed worden als iemand gebruik maakt van energie die jij het opgeslagen. Maar dan ligt de macht over de prijs niet meer in handen van de elektriciteitsmaatschappij en door de regel van vraag en aanbod. En dit is volgens mij het enige politieke inbreng zijn van de politiek, een variabele prijs en vergoeding voor opgeslagen energie. Maar inderdaad dit moet dan op wereldwijde schaal ingevoerd worden. En dit is een zeer grote uitdaging. Want vanaf dat er één land niet mee wil doen, valt dit ganse project in het water.

    Er is inderdaad veel energie nodig bij de productie van fotovoltaïsche zonnepanelen. Maar je haalt er nog altijd meer uit dan dat je erin steekt. Vergeleken met windenergie en thermische zonnepanelen (zonnestraling wordt met een parabolische spiegel gefocust op een transparante buis waardoor er water stroomt, dit water kookt al vrij snel en wordt stoom waarmee dan een turbine wordt aangedreven, en deze turbine drijft de generator aan) is de opbrengst inderdaad wel heel wat kleiner. Dit is dan ook de reden waarom men thermische zonnepanelen gebruikt bij de grote elektriciteitscentrale op zonne-energie. Maar je hoort wel direct dat die onmogelijk is bij particulier gebruik. Want deze installatie (turbine, generator, leidingnet...) vraagt veel te grote investeringskosten voor particulieren en is alleen rendabel op grote schaal. En hier komt dan het voordeel van de fotovoltaïsche zonnepanelen naar boven want er is niet zo'n grote installatie nodig, deze werken wel op kleine schaal en vragen investeringskosten die betaalbaar zijn voor de gewone mens.

    Deze fotovoltaïsche zonnecellen bevatten inderdaad moeilijk afbreekbare en giftige stoffen. Maar dit is inderdaad een probleem wanneer deze in de natuur zouden terecht komen (door verbranden of storten). Dus moet dit voorkomen worden en dit wordt ook gedaan. Dus oude fotovoltaïsche zonnepanelen worden door speciale bedrijven verzameld en worden zodanig ontmanteld zodat deze giftige stoffen uiteindelijk kan gebruiken om weer nieuwe zonnepanelen te maken. De giftige stoffen zijn dus niet onmiddellijk een probleem, maar wat er mee gedaan worden als het zonnepaneel kapot is kan wel voor problemen zorgen. Er kan wel op een op lange termijn duurzame manier gebruik maken van zonne-energie maar het vraagt wel de nodige veranderingen en dus inspanningen van de producent en de gebruiker.

    BeantwoordenVerwijderen

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.