Pagina's

vrijdag 13 augustus 2010

De voetgangersverdwijntruc

Vanaf 2008 is Google gestart met het vervagen van de gezichten van de mensen die gefotografeerd worden door de wagen die de opnames maken voor Google Street View. Dit werd gedaan uit voorzorg omtrent een privacy-aspecten want niet iedereen wil herkend worden op Google Street View. Onderzoekers uit California hebben een betere oplossing hiervoor bedacht, namelijk ze hebben software ontwikkeld die automatisch de personen die langs de straat wandelen verwijdert uit de foto's. Deze benadering zorgt er niet alleen voor dat de privacy van de voorbijgangers gegarandeerd wordt maar het zorgt ook voor een properder beeld van de straten. Deze software werd ontwikkeld door Arturo Flores, een student van de Artificial Intelligence Group aan de University of California.


Met deze software wordt de privacy 100% gegarandeerd want wanneer men enkel de gezichten van de voorbijgangers vervaagt dan is het soms nog mogelijk om een persoon te identificeren, namelijk aan de hand van kleren, lichaamsvorm en grootte gecombineerd met de specifieke locatie. De busjes die de foto's nemen voor Google Street View zijn uitgerust met negen camera's die geplaatst zijn op het dak. Deze nemen om de zoveel meter een foto van de omgeving en de straat. Maar dus ook van de voetgangers in die straat. Deze negen foto's worden dan naast elkaar gelegd zodat men een nagenoeg naadloos panoramische zicht heeft van de straat. Maar dus om op al deze foto's de voorbijgangers automatische te laten verwijderen is dus een hele opgave doordat er oneindig veel verschillende achtergronden bestaan.

De software van Arturo Flores moet dus in de eerste plaats in staat zijn om een voetganger op een foto te kunnen herkennen. Hiervoor gebruiken ze standaard object-herkenningsalgoritme, genaamd 'Implicit Shape Model (ISM)'. Dit werd ontwikkeld aan de Swiss Federal Institute of Technology. Dit algoritme is in staat om op een afbeelding de ruwe contouren van personen te herkennen. Doordat er een enorm grote variabiliteit bestaat in lichaamsbouw, kijkt het algoritme naar de waarschijnlijk dat een bepaald object een mens is. Om dit te bepalen vergelijkt het algoritme de vormen op een foto met honderden verschillende lichaamsbouwen die het ingestudeerd heeft zodat het ze kan herkennen. Eens een voetganger geïdentificeerd is, dan kan deze weggehaald worden uit de foto. Dit gebeurt door deze simpelweg te verwijderen. Maar dit er toe dat er wit gat in de foto komt te zitten dat moet opgevuld worden met de juiste achtergrond. De software doet dit aan de hand van de foto's die gemaakt zijn door de Google Street View busjes net voor en net na de foto in kwestie. Op deze foto is achtergrond achter de verwijderde persoon wel te zien maar wel uit een lichtjes andere hoek. Het algoritme kan aan de hand van deze afbeelding de achtergrond heroriënteren naar de correcte hoek zodat het gebruikt kan worden om het gat van de voetganger op te vullen.

De software heeft het wel soms moeilijk met bepaalde speciale, ongewone lichaamsvormen en objecten. Dit kan ervoor zorgen dat er plots enkel een paar schoenen rondlopen of dat een hond met een zwevende leiband. Dit komt doordat bepaald contouren te moeilijk zijn om ze te laten herkennen door software.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.