De nano-coating bestaat uit nano-gestructureerde zink-oxide, deze wordt aangebracht op het oppervlak dat warmte wisselt met bijvoorbeeld water. De coating heeft een mutli-gestructureerd oppervlak, dat eigenlijk een beetje op een bloem gelijkt. Door dat het oppervlak zorgt voor capillaire krachten en extra vormen, zullen er bellen gevormd worden langs het oppervlak. Wanneer water kookt worden er ook bellen gevormd. Doordat de bellen al aanwezig zijn, zal het water gemakkelijker koken. Doordat deze bellen uiteindelijk naar het oppervlak stijgen, wordt er dan een nieuwe bel gevormd langs het oppervlak en zo verder en verder. De coating 'zorgt' dus voor een efficiënter 'warmtetransport'.
Een dergelijke coating kan dus gemaakt worden van zink of ook van aluminium. Dit zijn allebei relatief goedkope materialen en zijn gemakkelijk te verkrijgen. Tijdens de experimenten werkten de onderzoekers steeds met water als koelmiddel, maar er kan evengoed een andere vloeistof gebruikt worden. De coating kan niet enkel gebruikt worden in koelsystemen maar ook bij verwarmingsinstallaties kan deze aangebracht worden op de verwarmingselementen of radiatoren.
Bij heel veel processen en installaties is warmtetransport belangrijk. Dit kan gaan van kleine toestellen zoals gsm's, laptops tot volledige installaties zoals airconditioning en verwarming. De nano-coating zou enorm handig zijn bij elektronische toestellen. Deze zijn in het algemeen vrij klein maar toch wordt er een aanzienlijke hoeveelheid warmte geproduceerd. En dus is het niet eenvoudig om deze warmte af te voeren.
via [oregonstate]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.