Pagina's

zondag 9 mei 2010

Onderzoekers printen zonnecellen op papier

Onderzoekers van MIT hebben met succes een stuk papier bedekt met een ultra dunne zonnecel. Door een samenwerking met het Italiaanse oliebedrijf Eni, hebben ze deze doorbraak bereikt. Daarnaast hebben ze ook aangekondigd dat ze samen een onderzoekscentrum, Eni-MIT Solar Frontiers Research Center, zullen opstarten voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën omtrent fotovoltaïsche cellen. Deze nieuwe zonnecellen, die dus op papier kunnen gedrukt worden, zijn steeds in de ontwikkelingsfase. Dus zal het nog een eindje duren, namelijk een paar jaar, tegen dat ze ook commercieel beschikbaar zijn. Maar het ziet er tot nu toe al veelbelovend uit.


De techniek die bij de productie hiervan gebruikt wordt, kun je eigenlijk goed vergelijken met die van een gewone inkjet printer. Behalve dan dat er halfgeleider materiaal gedrukt wordt in plaats van inkt. Het grote voordeel van deze techniek zal zijn dat het gewicht van zonnepanelen veel kleiner wordt. Het materiaal dat gebruikt wordt bij het printen is een soort kleurstof op een basis van koolstof.

Deze cellen zijn ongeveer 1,5% tot 2% efficiënt in het omzetten van zonlicht naar elektriciteit. Bij gewone zonnecellen is de efficiëntie rond de 30%. Dit is dus een heel stuk lager bij deze nieuwe technologie. Maar deze kleine efficiëntie wordt opgehaald doordat hier zomaar elk materiaal als ondergrond kan dienen. Zolang het materiaal verontreinigd kan worden op kamertemperatuur. Dus om veel energie te hiermee te gaan opwekken moet je ze op veel en grote oppervlaktes gaan toepassen. Namelijk indien je 0,3% van de oppervlakte van de Verenigde Staten zou kunnen bedekken met zo'n zonnecellen met een efficiëntie van 10%, dus op daken, muren en misschien ook op de wegen en dergelijke, dan zou er drie keer zoveel energie opgewekt worden als dat er verbruikt wordt in de VS, met een volledige omschakeling naar elektrisch transport ingerekend.

De 'op papier gedrukte zonnecellen' zijn maar één van de vele technieken waarvan de mogelijkheden zullen onderzocht worden in het Eni-MIT Solar Frontiers Center. Maar dit materiaal kan op vele verschillende materialen worden aangebracht zoals op kunststoffen folie's, of papier, of metalen folie's. Dit materiaal wordt geproduceerd gebruik makend van nanotechnologie. Zo kunnen de onderzoekers ook het spectrum aan lichtstralen bepalen waarbij elektriciteit opgewekt wordt. Dit doet men door het toevoegen van verschillende materialen of met verschillende groottes te werken.

2 opmerkingen:

  1. "indien je 0,3% van de oppervlakte van de Verenigde Staten zou kunnen bedekken met zo'n zonnecellen met een efficiëntie van 10% dan zou er drie keer zoveel energie opgewekt worden als dat er verbruikt wordt in de VS, met een volledige omschakeling naar elektrisch transport ingerekend."

    Waauw, deze getallen zetten je toch wel aan het denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja é, er zijn echt wel nog vele mogelijkheden voor hernieuwbare energiebronnen. Misschien hebben de installaties op zich wel een kleine capaciteit maar doordat de energiebronnen zelf ongeveer overal beschikbaar zijn kunnen ze in enorm grote aantallen toegepast worden. En dit is het veelbelovende aspect van hernieuwbare energiebronnen.

    BeantwoordenVerwijderen

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.