Pagina's

vrijdag 26 maart 2010

Getting All Square with Coke

Gaat Coca Cola dan toch eens een milieuvriendelijkere fles lanceren. De designer, Andrew Seunghyun Kim, heeft een vierkante fles ontworpen voor de Coca Cola producten. Zodat deze bij het verpakken veel minder plaats innemen dan de huidige, ronde flessen. Wat een groot verschil kan maken voor de transport- en verpakkingskosten. Ten opzichte van de huidige is de ecologische voetafdruk 27% kleiner.

Maar er is meer, namelijk de fles is voor 100% gemaakt van plantaardige materialen. De huidige flessen die gemaakt zijn van PET zijn ook 100% recycleerbaar maar uit onderzoek is gebleken dat maar 50% van de Coca Cola flessen gerecycleerd worden.

Voor meer info, zie onderstaande infographic.



6 opmerkingen:

  1. Zal dit niet gewoon weer een probleem vormen door die bioplastic?
    Nog meer bossen die platgebrand worden zoals bij biodiesel?
    Verder goed idee

    greetz

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had nog niet direct zo ver gedacht. Daar heb je inderdaad wel een punt dat die plantaardige materialen misschien niet dé optimale oplossing zijn. Ofwel dat er aan bosbouw gedaan wordt specifiek voor deze drankverpakkingen. Maar ik betwijfel of dit wel mogelijk is om hiermee aan de huidige vraag te voldoen. En ik heb nu ook gelezen dat bij dergelijke verpakkingen de 'spuit' veel sneller weg gaat. Misschien is zouden ze dan beter gewoon bij PET-flessen blijven maar dan, net zoals in Nederland, ook statiegeld teruggeven bij het terugbrengen van de flessen. Of misschien beter nog glazen flessen gebruiken want deze kun je hergebruiken in plaats van recycleren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En wie zegt er dat PET-flessen slechter zijn dan glazen flessen? Glazen flessen zijn zwaarder (meer transport), minder goed te stapelen (meer transport), vragen meer energie om ze te maken, moeten veel meer worden uitgewassen, gaan na een tijd ook stuk, ...

    Ik zou niet echt durven zeggen dat pet-flessen slechter zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Glazen flessen zijn nagenoeg oneindig maal herbruikbaar. PET flessen moet je telkens gaan recycleren wat veel energie vraagt. En PET flessen kunnen maar maximaal tot 15 maal gerecycleerd worden. Daarna is de kwaliteit zo slecht geworden doordat er teveel andere stoffen in zitten doordat het telkens gerecycleerd is. Dus de extra energie om glazen flessen te maken wordt al snel teruggewonnen. Inderdaad ze moeten uitgewassen worden maar de energie en dus de bijhorende vervuiling om een PET fles te recylceren is van een andere grote orde dan deze om de flessen uit te wassen.

    Het feit dat ze zwaarder zijn is geen probleem voor de fles maar een probleem van het transportmiddel. OK, ze hangen samen maar volgens mij moet je deze dingen steeds apart bekijken. Want het gaat hier namelijk om het product en niet om de infrastructuur eromheen en de mogelijkheid bestaat bestaat om een glazen fles op een duurzame manier te gaan vervoeren. Terwijl er niet direct volledig duurzame manier bestaat om PET flessen te gaan recycleren.

    Het feit dat ze minder goed te stapelen zijn komt door het design van de fles. Want je kunt evengoed vierkante flessen maken van glas.
    Glas is inderdaad breekbaar maar daarmee is het nog niet verloren als deze dan in een glasbak terecht komt. Dan wordt ze nog gerecycleerd.

    Volgens mij zijn glazen flessen veel minder belastend voor het milieu dan PET flessen. Ok, als je een kunststoffen fles wil maken is PET waarschijnlijk de beste keuze omdat het 100% recycleerbaar is. Maar dan moet je weten dat er een giftige stof, nl. 'benzeen', in PET aanwezig is. Dit komt vrij bij verkeerd gebruik (verbranden...) en is dan zeer kankerverwekkend. Echt goed kun je dit dus niet noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, maar er zijn meer nadelen aan glazen flessen als je denkt hoor (vandaar de tientallen rapporten waar de glazen flessen soms slechter blijken dan pet flessen!).

    Glazen flessen moet je in bakken plaatsen voor transport. Petflessen kun je gewoon met plastiekje erond (ja, wat een beetje vervuiling is) dicht tegen elkaar en op elkaar stapelen. Ook kun je gebruikte petflessen plat duwen voor transport en zelfs verhakselen, waardoor ze enorm weinig plaats in nemen. Glazen flessen moeten weeral in bakken staan voor transport.

    Bovendien zijn vierkante glazen flessen niet echt mogelijk! Glas is bros, daarom de typische hals aan een fles om de krachten mooi te verdelen en geen breuk te hebben.
    Bovendien heb je het nadeel dat glazen flessen een veel dikkere wand nodig hebben, dus moet je ook meer grondstoffen voorzien en heb je meer energie nodig om dat boeltje op te warmen.

    Ook de glasbak is ook een energie verslinder! Al dat glas moet weer worden gesmolten en bewerkt tot nieuwe flesjes.

    Maar ook als het glas niet wordt gebroken zit je meer veel energie verlies: pet-flessen moeten via spuitgietproces worden opgewarmd hierdoor zijn alle levende organismen, zoals bacteriën, dood. (Ok dit vraag ook energie, maar niet zoveel als voor de productie van glas). Bij glas moet je gaan spoelen. Ik dacht dat men van 3 tot 5 keer het spoelwater nodig hebben dan de inhoud van de fles, dus dat is ook niet weinig! Bovendien gebruiken ze daarvoor detergent, ook milieubelastend!

    Bovendien is een glazen fles ook gelimiteerd in hergebruik (tot 25 à 30 maal).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben het niet direct eens met je namelijk er kunnen bijvoorbeeld wel vierkante flessen gemaakt worden, kijk maar naar de fles van whiskey van Johny Walker. Daarnaast is het niet omdat je spoelwater met detergent nodig hebt dat dit dan meteen vervuiling is, er bestaan detergenten die biologisch afbreekbaar zijn.

    Daarnaast zit je nog met het feit dat ze gemaakt worden van aardolie. Dus als je de energie voor de productie van een PET fles gaat vergelijken met die bij glas zal aangeven dat deze van glas minder energie vraagt. Want om de aardolie uit de grond te krijgen, wat bij glas niet nodig is want die is van glas gemaakt, kost dit al een hoop energie. Dan moet je die ruwe aardolie nog gaan raffineren tot nafta. Met die nafta kun je dan via een aantal chemische processen PET maken. Het heeft niet direct iets met de PET fles te maken maar als dan eens kijkt naar de milieuimpact van de toepassen van het andere gedeelte van de aardolie.

    Maar terug naar de PET fles. Je moet de fles en het transport ervan niet als 1 beschouwen. Als je dit wel wilt doen moet je ook alle middelen maar ook de mogelijkheden voor het transport ervan in acht nemen. Dus wanneer je zegt dat glazen flessen, doordat ze zwaarder zijn nadeliger zijn voor het milieu dan ga je er meteen van uit dat deze vervoerd worden met een vrachtwagen die CO2 uitstoot. Maar indien je ze op een duurzame manier vervoert is het gewicht niet meer nadelig voor het milieu.

    Ook moet je steeds rekening houden met het feit dat PET de giftige stof 'benzeen' bevat. Ok, van afgedankte PET flessen maken ze andere producten zoals vezels van polyester (wat een zeer goeie zaak is). Maar vroeg of laat wordt het PET onbruikbaar doordat er teveel verontreinigingen aanwezig zijn. Maar op een gegeven moment is het enige wat je er nog mee kunt doen verbranden of storten. Wel dan komt die benzeen vrij in de natuur en worden de mensen er aan blootgesteld.

    Als we nu eens bekijken welke van de 2 er op de duurzaamste manier kan gebruikt worden. Stel je eens voor dat het transport en de energie die nodig is bij de fabricage geen impact heeft op het milieu en dat al het water weer gezuiverd wordt. Ok,nu verander ik eigenlijk ook deels van onderwerp. Maar daarom is glas beter dan PET, want glazen flessen bevatten het grootste potentieel om op een duurzame manier gebruikt te worden.

    BeantwoordenVerwijderen

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.