Pagina's

zaterdag 27 maart 2010

eVolo

eVolo Magazine is een tijdschrift over architectuur en designs dat vooral gericht is op technologisch vernieuwingende, duurzame en innovatieve designs. Hun doel is vooral om de meest experimentele ontwerpen te publiceren en te bespreken, veelal zijn deze afkomstig van studenten, projecten van scholen en professionele studios.

Jaarlijks houdt eVolo een wedstrijd, namelijk de Skyscraper Competition. De bedoeling is om jonge, talentvolle designers en ontwerpers te ontdekken. Men gaat op zoek naar het design dat de meeste vernieuwende technologieën, materialen structuren en ruimtelijke organisatie bevat. Volgens de jury moeten de volgende kernwoorden bij de designs voor de wedstrijd in acht genomen worden: Globalisatie, duurzaamheid, flexibiliteit, aanpasbaarheid en digitale revolutie.


De winnaar van de editie van dit jaar was een design voor een verticale gevangenis afkomstig van 3 studenten die leren voor architect uit Maleisië, Chow Khoon Toong, Ong Tien Yee, and Beh Ssi Cze. Bij hun design onderzoeken ze de mogelijkheid om een stad voor gevangenen in de lucht. Daar zouden de gevangenen leven in een 'vrije' en productieve gemeenschap.

Op de tweede plaats stond een team uit Indonesië met het 'Ciliwung Recovery Program'. Dit is een project met als doel om de habitat rond de Ciliwung rivier te herstellen en om de rivier zelf te zuiveren. De Ciliwung rivier is een rivier die door Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, stroomt en zeer sterk vervuild is. Het gebouw is een bewoonbare machine die het afval uit de rivier opvist, het water zuiverd en dus ook onderdak biedt aan duizende mensen die nu in de sloppewijken rond de stad wonen.

En de derde plaats was dit jaar voor een team uit de VS, Ryohei Koike and Jarod Poenisch. Hun project, de 'Nested Skyscraper', dat gemaakt is met een robotische bouwmethode volgens een nieuwe structuur met een soort van carbonnen mouwen rond een constructie van gewapend beton. Het gebouw is een soort systeem dat bestaat uit verschillende lagen van verschillende composietlammellen. En deze kunnen dikker worden en ronddraaien al naar gelang de stand van de zon, de weersomstandigheden. Echt een speciaal concept. 

Voor meer van de deelnemende project of voor de winnaars van de vorige edities kun je terecht op hun website. Het zijn allemaal mooi gevonden en speciale projecten voor allerhande gebouwen voor overal ter wereld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.