Pagina's

dinsdag 30 maart 2010

EG's Flow

Misschien herinner je nog de post Flow - igendesign, Flow is een ontwerp voor zelfvoorzienende straatverlichting. Het wekt zelf zijn energie op om de lichten te doen branden. Het werkt als een verticale windturbine. Het mooie aan de Flow is dat het enorm simpel is. Maar het heeft jammergenoeg 1 groot nadeel namelijk het moet waaien opdat het licht zou branden.

Maar overlaatst dacht ik plots van waarom sluiten ze de Flow niet gewoonweg aan op het elektriciteitsnet, net zoals de huidige straatverlichting. Dan zijn alle straatlichten ook mini windmolentjes. Deze zouden wanneer het waait, zowel overdag als 's nachts energie gaan opwekken. En wanneer het dan 's nachts niet zou waaien worden de Flow aangedreven met elektriciteit afkomstig van het net. Zodanig dat je nog steeds hetzelfde effect krijgt dat de Flow gaat ronddraaien en een zogezegd 'volledig rond' licht vormt.



Natuurlijk moeten er dan wel een aantal aanpassingen aan het ontwerpen komen. Het grootste probleem is dat een LED op lage gelijkspanning werkt. Dus er moet ergens tussen het elektriciteitsnet en de Flow een transformator en een gelijkrichter geplaatst worden. Maar deze moeten in 2 richtingen kunnen werken, er moet stroom van de Flow naar het net kunnen vloeien maar ook omgekeerd.

Hiervoor kan men gemakkelijk een roterende omvormer gebruiken. Op de figuur zie je een simplistische voorstelling van de opbouw. Deze bestaat simpelweg uit een generator en een dynamo die aan elkaar gekoppeld zijn. Dus sluit je een wisselspanning aan op de generator, dan gaat deze werken als motor waardoor dus de dynamo en de Flow gaan ronddraaien. En wordt er dus een gelijkspanning opgewekt, die kan gebruikt worden om dan de LED's aan te drijven.

En als het dan waait dan wordt er in de dynamo terug een gelijkspanning opgewekt voor de voeding van de LED's en gaat de generator een wisselspanning opwekken die dan teruggevoerd wordt naar het elektriciteitsnet.

Zoals het moet volgens 'The Smart Grid', moet de productie en/of het verbruik van de Flow doorgegeven worden aan de elektriciteitsmaatschappijen. En langs deze weg kan dan ook het aan- en afzetten gerealiseerd worden. Het ideale zou zijn moest de koppeling tussen de dynamo en de generator verbroken zou kunnen worden zodat, wanneer het overdag waait, de dynamo niet meer meedraait want de LED's moeten toch niet branden, dus moet er geen energie (door de wrijving) aan verspild worden.

De Flow zal wanneer het niet waait, meer energie vragen dan stilstaande verlichting. Want een gedeelte van de elektrische energie gaat naar het doen ronddraaien van de Flow. Door de horizontale stokken een zo optimale vorm te geven zodanig dat ze bij het minste zuchtje wind al gaan ronddraaien kan men veel energie gaan opwekken. Volgens het KMI is in België de gemiddelde windsnelheid 2 à 3 beaufort (2 à 4 m/s) in Hoog-België en 4 beaufort (6 à 7 m/s) aan kust. Al wat ertussen ligt, dus gans België heeft dus een gemiddelde ergens tussen deze 2 grenswaardes. Dus er is waarschijnlijk wind genoeg om het extra energieverbruik te compenseren.

Waarschijnlijk zijn er hier en daar wel nog een aantal werkpuntjes aan die idee/concept. Ik ben er allesinds van overtuigd dat het een realiseerbaar idee is en dat er voordeel mee kan gehaald worden. Bedenkingen, commentaar, aanwijzingen, info over gelijkaardige systemen mag je altijd posten als commentaar.

1 opmerking:

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.