Ongeveer de helft van 's werelds populatie, drie miljard mensen, maken gebruik van biomassa zoals hout, houtskool, mest, steenkool of andere resten van landbouwactiviteiten als brandstof in simpele traditionele kachels of open vuren om te koken. Maar wanneer men op deze manier kookt, ademt men veel rookgassen in. Dit zorgt voor erg schadelijke gevolgen voor hun gezondheid. Het koken op dergelijke traditionele kachels of op open vuren kan verschillende acute en chronische ziektes veroorzaken, zoals longontsteking, emfyseem, cataract, longkanker, bronchitis, hart-en vaatziekten, dysmaturiteit.
Het koken met dergelijke brandstoffen in slechte kachels of open vuren leidt jaarlijks naar schatting tot zo'n 1,9 miljoen vroegtijdige sterfgevallen. Dit is dubbel zoveel als het aantal vroegtijdige sterfgevallen ten gevolgen van malaria, volgens de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. De Wereldgezondheidsorganisatie of World Health Organization (WHO) is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde organisaties met als doel wereldwijde aspecten van de gezondheidszorg te coördineren en de gezondheid van de wereldbevolking te bevorderen. En volgens hun informatie en data, zou het gebruik van simpele traditionele kachels of open vuren met één van de eerder vernoemde brandstoffen het vierde ergste algehele gezondheidsrisico zijn in de ontwikkelingslanden.
Dit probleem is, op technologisch vlak, erg simpel op te lossen. De maatregel die hiertegen moet ondernomen worden is namelijk het introduceren van nieuwe kachels. Bij deze kachels moet het ontwerp zo aangepast zijn zodat er minder schadelijke rookgassen vrijkomen en dus de gezondheid van de gebruiker beschermd wordt. Al veel verschillende ontwerpers, wetenschappers en dergelijke hebben al zo'n kachels ontworpen. Bij vele van deze ontwerpen, is er speciaal aandacht besteed aan de materialen die gebruikt worden. Deze mogen uiteraard niet duur zijn en moet beschikbaar zijn voor de mensen in deze ontwikkelingslanden. Veelal kunnen deze nieuwe kachels gebouwd worden van materialen die anders als afval geschouwd worden.
Maar toch is het zeer moeilijk om deze kachels te introduceren. Dit komt namelijk door de schaal van dit probleem. Het gaat hier namelijk over enorm veel mensen, namelijk de helft van de wereldbevolking (3 miljard). En deze mensen in ontwikkelingslanden leven niet allemaal samen een dezelfde buurt. Juist integendeel ze leven heel erg verspreid van elkaar en daarnaast veelal nog eens in moeilijk bereikbare regio's. Daarnaast hebben deze mensen veelal slecht een beperkte of helemaal geen toegang tot informatiekanalen zoals televisie of internet. Dus kan men deze mensen niet informeren via een van dergelijke kanalen. Indien zij wel toegang hadden tot internet of televisie, dan kunnen ze op deze manier ingelicht worden over dit probleem, de gevaren en hoe dit aan te pakken om tot een oplossing te komen. Maar aangezien ze geen toegang hebben tot internet of televisie, is het een hele opgave om deze nieuwe kachels echt tot bij de mensen in de ontwikkelingslanden te brengen. Vele hulporganisaties en dergelijke doen veel inspanningen om deze mensen te informeren van het probleem en om deze nieuwe kachels te introduceren. Veelal slagen ze hierin maar telkens bij een beperkte groep van deze mensen. Zo wordt er toch geleidelijk een vooruitgang gemaakt om dit probleem uit de wereld te helpen.
Maar stilaan lijkt het er volgens velen op dat we bijna een kantelpunt bereikt hebben, namelijk door de inspanningen van vele bedrijven, zoals onder andere Toyola maar ook vele andere, die zich bekommeren om de taak om deze nieuwe kachels tot de mensen te brengen. Het kantelpunt houdt in dat er versnelling komt naar een grootschalige invoering van deze nieuwe kachels. En een andere aspect bij het invoeren van deze nieuwe kachels, is dat deze niet alleen goed zijn voor de gezondheid van de gebruiker, maar ook voor de andere mensen rondom. Namelijk, in het algemeen, zorgen deze kachels ook dat de geproduceerde warmte beter 'samengehouden' wordt en dus niet zomaar verloren gaat aan de omgeving. De warmte wordt geleid naar de plaats waar het nuttig gebruikt om te koken. Daardoor is er minder brandstof nodig om een maaltijd te bereiden.
Bij het verbranden van deze brandstoffen wordt er steeds een bepaalde hoeveelheid CO2 en andere broeikasgassen geproduceerd. Al deze gassen komen uiteraard steeds vrij in de atmosfeer terecht. Daar dragen ze bij aan de toenemend concentratie aan broeikasgassen in onze atmosfeer, met alle gevolgen van doen. Dus, de motivatie om deze nieuwe kachels te introduceren komt ook deels omwille van de bezorgdheid om het klimaat. Voor de gebruikers is zo'n nieuwe kachels ook steeds welkom aangezien deze minder brandstof verbruikt en dus zullen ze een kleinere fractie van hun inkomen, of van hun tijd indien ze zelf deze brandstoffen vergaren, moeten spenderen aan deze brandstoffen.
Het introduceren van dergelijke nieuwe kachels bij de mensen in ontwikkelingslanden is één van de weinige maatregelen waarbij er voordelen zijn zowel op vlak van gezondheid, milieu en economie. Er zijn echt maar weinig zaken die deze eigenschap kennen. Vorig jaar in september kreeg deze zaak meer aandacht doordat de Verenigde Naties een public privaat programma startte, namelijk Global Alliance for Clean Cookstoves. Verschillende deelnemers, waaronder de VS, de VN, de regering van Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Peru, maar ook bedrijven zoals Shell, Morgan Stanley, en hulporganisaties zoals SNV-Netherlands Development Organisation sloten zich aan bij dit programma. De eerste doelstelling van dit programma is om 100 miljoen huishoudens te helpen met het introduceren van dergelijke nieuwe kachels om eten te koken tegen 2020. Door het invoeren van deze nieuwe kachels kunnen de vrouwen en kinderen die er leven helpen aangezien deze het meest blootgesteld worden aan de schadelijke rookgassen, maar ook omdat veelal zij belast worden met de taak van het verzamelen van de brandstof die gebruikt om te koken.
Maar, zoals eerder al vermeldt, worden niet alleen deze vrouwen en kinderen beter van deze nieuwe kachels. Doordat er minder warmte verloren gaat, dient er minder brandstof verbrandt te worden, en dus worden er minder broeikasgassen geproduceerd. Dus iedereen heeft er ook een beetje baat bij. De broeikasgassen, geproduceerd in ontwikkelingslanden tijdens het verbranden van biomassa en dergelijke voor te koken, zouden naar schatting verantwoordelijk zijn voor zo'n 2,5% à 10% van toename van de concentratie aan broeikasgassen in onze atmosfeer.
Momenteel bestaan er erg veel verschillende ontwerpen voor dergelijke nieuwe kachels. Eén van deze ontwerpen zorgt ervoor dat de kachel slecht 10% van het oorspronkelijke hoeveelheid broeikasgassen uitstoot en de prijs bedraagt rond zo'n $100. Maar zelfs wanneer de uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke gassen in mindere mate gereduceerd wordt, toch is uit onderzoek gebleken dat er dan toch al een grote verbetering is voor de gezondheid van de gebruiker. Zo heeft het bedrijf Toyola een kachel ontworpen die de uitstoot van broeikasgassen beperkt tot 40% van het oorspronkelijk en de kostprijs bedraagt slechts $7. Momenteel heeft Toyola al 140.000 van dergelijke kachels verkocht in Ghana sinds 2006. Van deze 140.000 werden er 51.000 vorig jaar verkocht.
De vestiging van Toyola ligt slechts een 15 kilometer buiten het centrum van Accra, de Ghanese hoofdstad. Daar wordt schroot en metaalafval ingezameld om er kachels van te maken. Daar in dat gebouw wordt dat schroot ombouwen tot mooi zwarte kachels. Ondertussen werken er al zo'n 200 arbeiders voor Toyola. In het begin, bij de oprichting van deze onderneming, geloofde er niemand in dat dit zo'n succes zou worden. De meesten dachten dat dit uiteindelijk een grote mislukking ging worden. En daarom wou ook geen enkele van de lokale banken investeren in deze onderneming. De oprichter slaagden er niet in om kapitaal loskrijgen om te investeren in Toyola.
Suraj Wahab, één van de oprichters van Toyola, vertelt dat toen hij het idee kreeg voor Toyola, hij niet enkel een 'pot' zag om kolen in de verbranden en eten te koken. Maar wat hem echt overhaalde om deze onderneming op te richten was de markt van 4 miljoen Ghanesen die deze kachels zouden kunnen gebruiken en er beter van worden. Dit zorgde ervoor dat hij er zoveel tijd en energie in stak op Toyola van de grond te krijgen. E+Co, de Amerikaanse 'niet-gouvernementele organisatie', dat investeert in duurzame energie projecten in ontwikkelingslanden, zag het potentieel in het idee van Wahab en Toyola. En investeerde in Toyola en hielp mee om de onderneming naar een grotere schaal van opereren te brengen.
Maar nu worden de kachels aan de lopende band verkocht aan de bevolking in de regio. Momenteel is de onderneming heel sterk aan het groeien doordat de kachels echt een succes zijn bij de lokale bevolking. De mensen kunnen zelfs dergelijke kachels kopen op krediet, dan komt er wel een aantal dollars bij in de kostprijs, als wijze van interest voor het verleende krediet. Voor de komende jaren wordt er enkel nog een groter succes verwacht.
Extra informatie:
Amy Smith, ingenieur aan MIT, is gepassioneerd om machines, systemen en producten te ontwerpen waarmee 's werelds grootste problemen aangepakt kunnen worden. Uiteraard situeren veel van deze problemen zich in de ontwikkelingslanden. Dit heeft ervoor gezorgd dat haar werk in het bijzonder is om deze mensen die daar leven te helpen en om hun leven beter en aangenamer te maken.
Dat is een mooi initiatief.
BeantwoordenVerwijderen
BeantwoordenVerwijderenSmart grid technology basically involves computer systems that communication with energy sources such as power plants, wind farms, and even home electrical systems via electricity networks. Smart grid technology monitors overall energy usage and productivity levels so that businesses and companies can analyze energy levels and make decisions and improvements accordingly. Best Smart Grid Software Review