Pagina's

vrijdag 8 oktober 2010

Een studie werpt een nieuw licht op hoe de zon het klimaat op aarde beïnvloedt

De totale gemiddelde straling van de zon is een enorm constant gegeven. Deze kende een heel kleine toename van slechts 0,006% in de afgelopen miljoen jaar. Maar er treden uiteraard wel variaties op. Deze variaties volgen een 11 jaar durende cyclus. Om de 11 jaar verwisselen de magnetische polen van de zon van plaats. Wanneer deze polenwisseling optreedt is de zonneactiviteit maximaal. Daarna duurt het terug 11 jaar voordat er opnieuw een polenwisseling plaatsvindt en dus terug de activiteit maximaal is. Tijdens deze periode van 11 jaar neemt de activiteit van de zon eerst af en daarna neemt deze weer toe. En de activiteit van de zon staat in relatie met uitstraling van energie van de zon. Tot nu toe was men er van overtuigd dat wanneer de zonnestraling lager dat dit zorgt dat de gemiddelde temperatuur op aarde ook lager zal zijn. Een studie over de activiteit van de zon heeft een enorm onverwacht resultaat opgeleverd. Namelijk zo bleek dat recent, de activiteit van de zon een onverwachts effect heeft uitgeoefend op de atmosfeer en het klimaat op aarde. Aan deze studie hebben wetenschappers van Imperial College of London en van de University of Colorado meegeholpen en werd uitgevoerd onder leiding van professor Joanna Haigh. Het resultaat van deze studie toonde aan dat een afname van de activiteit van de zon er niet altijd voor zorgt dat de temperatuur op aarde ook lager zal zijn.

Deze studie bekeek de data van de activiteit van de zon over een periode van 2004 tot 2007. Deze data werd verzameld door de SORCE-satelliet. SORCE staat voor Solar Radition and Climate Experiment en deze satelliet absorbeert de straling van de zon, dus nog voor dat deze onze atmosfeer heeft binnengetreden. En de satelliet splitst de straling van de zon op in allemaal aparte stralingen, elk met hun specifieke golflengte. Aan de hand van deze meetresultaten meet men niet meer alleen de totale energie die de straling van de zon bevat op, maar kan men ook de energie de elk deeltje van het spectrum aan golflengtes bevat opmeten. Tijdens deze periode bevond de zon zich in het gedeelte van de 11 jarige cyclus waarbij de activiteit van de zon afneemt. En ondanks dat de activiteit dus afnam over deze periode, toch tonen de resultaten van deze studie aan dat de zon er voor gezorgd zou hebben dat de temperatuur op aarde warmer is toegenomen. Dit volledig tegengesteld aan wat men normaal zou verwachten, namelijk dat door de lagere activiteit van de zon het kouder wordt op aarde. Maar tijdens deze periode nam de hoeveelheid energie de aarde bereikte in de vorm van zichtbare straling toe. Zichtbaar licht gedraagt zich anders in de atmosfeer dan straling met een andere golflengte. Zichtbaar licht straalt namelijk door de verschillende lagen van de atmosfeer en wanneer deze het aardoppervlak bereikt dan wordt de energie die de straling bevat omgezet in thermische energie. Deze thermische energie zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde gaat toenemen. Dus hoe meer er van dit zichtbaar licht uitgestraald wordt door de zon naar de aarde, hoe warmer het wordt op aarde.

Als gevolg op deze waarneming, geloven de onderzoekers die deze vaststelling deden, dat ook het omgekeerde geldig is. Namelijk dat tijdens de periode dat de activiteit van de zon toeneemt, de temperatuur op aarde gaat afnemen in plaats van toenemen. Deze veronderstelling is gebaseerd op de gekende relatie tussen de activiteit van de zon en de hoeveelheid energie die de zon uitstraalt. De activiteit van de zon is over de afgelopen eeuw toegenomen. De onderzoeker geloven dat dit ervoor gezorgd heeft dat de zon hierdoor een lichtjes koelend effect gekend heeft. In het algemeen ging men er van uit dat de hogere activiteit van de zon ervoor zorgde dat de zon een opwarmend effect kende, maar dit blijkt nu niet zo te zijn volgens deze onderzoekers.

Maar het opmerkelijke van deze studie is dat er aan de hand van de data een effect waarneembaar is die tegengesteld is aan wat we dachten te weten over de activiteit van de zon en het effect ervan op het klimaat op aarde. Dit zorgt dat er een hoop redeneringen in de war gestuurd worden of in twijfel getrokken worden. Bijvoorbeeld gezien deze resultaten van dit onderzoek blijkt dus dat men de rol van de activiteit van de zon bij de verandering van het klimaat dus steeds heeft overschat tot nu toe. En dit wil dus zeggen dat de rol van de mens op het klimaat op aarde dus ook systematisch werd onderschat. Want het klimaat gaat niet zomaar veranderen zonder dat iets er een invloed op uitoefent. Maar het is wel nog te vroeg om echt conclusie te gaan trekken uit deze resultaten. Er moet eerst nog meer onderzoek uitgevoerd worden voor dat men een echte conclusie kan formuleren over deze zaken. Bij deze studie werd er enkel maar naar de data over een relatief korte periode - vier jaar - bekeken. Om een beter beeld te verkrijgen over het effect is het vereist om de data over een langere periode te bekijken. En als dezelfde patronen ook merkbaar zijn over een langere periode dan bevestigd dit de vermoedens van de wetenschappers die dit onderzoek uitvoerden.

Verder onderzoek is dus vrij belangrijk naar de toekomst toe. Namelijk het is algemeen gekend dat het klimaat op aarde beïnvloed wordt door verschillende factoren. Er zijn zowel natuurlijke als menselijke factoren. Wanneer de invloed van één van deze factoren plots sterk gaat variëren dan dit een groot effect uitoefenen op het klimaat en dit kan catastrofale gevolgen hebben voor het leven op aarde. We moeten dus tegengaan dat de invloed van de menselijke factor te veel zou gaan veranderen. Maar om te weten hoe groot de invloed van de menselijke factor is, moeten we eerst alle andere factoren kennen en hun invloed op het klimaat. Dus studie als deze zijn dus belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de klimaatverandering op aarde en de oorzaken ervan.

via [imperial]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.