Pagina's

maandag 2 augustus 2010

Zonnecollector levert warme ventilatielucht

In een gebouw is ventilatie altijd gewenst zodat de aanwezig lucht eens ververst wordt. Maar er is ook een klein nadeel aan ventilatie, namelijk dat wanneer het koud is buiten moet de verse lucht terug opgewarmd worden zodat het binnen niet te koud wordt. Het U.S. Deparment of Energy National Renewable Laboratory (NREL) heeft een technologie ontwikkeld die er voor zorgt dat de verse lucht minder opgewarmd moet worden. Deze nieuwe technologie, Transpired Solair Air Collector, gebruikt zonne-energie om de verse lucht eerst op te warmen voordat de lucht het gebouw binnenkomt.


Deze nieuwe technologie gebruikt een grote, zwarte metalen plaat die geperforeerd is voor het aanzuigen van verse lucht. Deze zwarte plaat wordt tegen de gevel aan de zuidkant bevestigd. Dus overdag, wanneer de zon schijnt, kan deze metalen plaat vrij warm worden. Achter deze geperforeerde plaat zit een ventilator die de lucht van buiten door de gaatjes in de plaat aanzuigt. Deze lucht wordt dan door deze ventilator in het gebouw geblazen. Deze ventilator draait relatief traag zodat de lucht met een lage snelheid langs de plaat stroomt. Dit geeft de lucht meer tijd op de warmte van de plaat op te nemen. Hierdoor wordt de lucht zou 5°C warmer dan de buitenlucht.

Deze simpele installatie zorgt ervoor dat er minder energie nodig is om het gebouw warm te houden. Uit testen bleek dat dergelijke zonne-collectoren vrij goed werken. Deze kunnen namelijk 70% tot 80% van de opgevangen energie van de zonnestralen doorgeven aan de voorbij stromende lucht. Het grote voordeel van deze technologie is dat de installatie vrij eenvoudig is elkaar steekt en dat het compatibel is om samen te werken met reeds geïnstalleerde ventilatiesystemen.

via [nrel]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.