De AK 1000 zal later dit jaar geïnstalleerd worden in de zee ten noorden van Schotland. De turbines heeft een capaciteit van 1MW bij een stroomsnelheid van 2,65m/s. Deze capaciteit is voldoende om elektriciteit te leveren voor zo'n goeie 1000 gezinnen. De wieken van de rotor hebben een diameter van 18 meter en de totale hoogte van de turbines bedraagt 22,5 meter. Alles samen weegt deze gigantische turbine 1300 ton. De rotor van de AK 1000 draaien bij normale werking relatief traag wat er voor zorgt dat er weinig impact is van de draaiende wieken op het zeeleven. De AK 1000 bevat 2 aparte rotors, de ene is voor bij het opkomend tij en de andere voor tijdens afgaand tij. Hoeveel elektriciteit deze turbine zal leveren is zeer betrouwbaar te voorspellen naargelang de omstandigheden.
Wanneer u een getijdenturbine vergelijkt met een windturbine zal u onmiddellijk opmerken dat windturbines heel wat groter zijn. Dit komt namelijk doordat de dichtheid van water 832 keer groter is dan die van lucht. Dus wanneer er water langs de wieken voorbij stroomt zorgt de grotere dichtheid van water voor een grotere kracht op de wieken dan indien er lucht langs de wieken stroomt. Daarom moeten de wieken van een windturbine veel groter zijn om dezelfde hoeveelheid energie van de wind op te vangen en door te geven naar de as van de generator. Bij een 3 MW windturbine voor op zee heeft daardoor een diameter van 120 meter. Een ander verschil is dat getijdenstromingen veel beter te voorspellen zijn dan de wind wat ertoe leidt dat men zich op de variabele elektriciteitsproductie kan voorbereiden. Ook is er geen visuele overlast wat wel het geval is bij windturbines. Er is wel één groot aspect dan het inzetten van getijdenturbines belemmerd, namelijk dat er bepaalde specifieke voorwaarden zijn gesteld aan de locatie waar een getijdenturbine ingezet kan worden. Het is namelijk niet zo dat de getijdenstroom een voldoende grote snelheid heeft om een turbine aan te drijven. En wanneer de snelheid van de stroming dan al voldoende groot is dan moet de locatie het toe laten om er een turbine te plaatsen. Ook mag de locatie niet te ver gelegen zijn van de bewoonde wereld zodat het mogelijk is om de elektriciteit, zonder al te veel verliezen te transporteren van de turbine in zee naar de huizen op het vaste land. Al deze factoren limiteert het aantal potentiële locatie voor het inzetten van getijdenturbines. Natuurlijk blijven er nog een aantal geschikte locaties over die aan deze criteria voldoen. Deze zijn al gekend of moeten nog 'ontdekt' worden. Dergelijke technologische evoluties zoals deze nieuwe turbine, de AK 1000, zorgt ervoor dat er meer locaties wel geschikt worden voor het inzetten van getijdenturbines. En verdere technologische vernieuwingen zullen ervoor zorgen dat het steeds op meer locaties mogelijk is om getijdenenergie te benutten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.