Pagina's

dinsdag 10 augustus 2010

Gigantische ballon om ruimteschroot op te ruimen

Er bestaan momenteel heel veel verschillende vormen van ruimteschroot en de hoeveelheid ervan wordt steeds groter en groter. Ruimteschroot is door mensen gemaakt afval, dat zich in de de ruimte bevindt, buiten de dampkring van de aarde. Dit kan variƫren van kleine metaaldeeltjes of klein gereedschap, boutjes en veertjes, tot een compleet afgedankte rakettrap. Al dit afval dat rondzwerft in de ruimte kan voor grote problemen zorgen wanneer deze in botsing komen met een satelliet of een ruimtestation. Zelfs een kleine metaal deeltje kan doordat het een enorm grote snelheid heeft, een satelliet beschadigen. Satellieten kunnen afgeschermd worden met een pantser. Maar dan blijft het afval voor problemen zorgen, namelijk voor de zonnepanelen van een satelliet en het vormt ook een extra risico tijdens ruimtewandelingen. De vraag naar een methode om dit afval op te ruimen worden dus steeds groter, zeker doordat er steeds meer en meer afval in de ruimte terecht komt.


Dr. Kristen Gates van het Global Aerospace Corporation heeft een zeer simpel en eenvoudig idee om het afval op te ruimen. Het kreeg de naam GOLD, afkomstig van Gossamer Orbit Lowering Device. GOLD is niet meer dan een gigantisch grote ballon. Deze ballon wordt in ruimte gestuurd, nog niet opgeblazen en verpakt in een soort koffer. In eens deze zich in een baan rond de ruimte bevindt, dat wordt deze vastgemaakt aan een 'dode satelliet'. Eens dit gebeurt is, dan wordt de ballon opgeblazen totdat hij de grote heeft van een voetbalveld. Doordat de ballon zo groot is, zorgt deze voor een grotere atmosferische luchtweerstand. Deze luchtweerstand is afkomstig van de wrijving tussen de ballon en de zeldzame gasmoleculen die buiten onze dampkring bevinden. Deze wrijvingskracht kan ervoor zorgen dat een ruimtelichaam gaat veranderen van baan. Doordat er maar weinig gasmoleculen aanwezig zijn in de atmosfeer, is er maar weinig wrijving en is deze kracht dus vrij beperkt. Maar doordat de ballon zo gigantisch is, wordt deze kracht heel wat groter. Hierdoor gaat de satelliet waaraan deze ballon is vastgemaakt, eerder van baan veranderen. De satelliet zal blijven afdalen in de atmosfeer door de ballon en uiteindelijk zal deze in de atmosfeer terecht komen. Maar in de atmosfeer bevinden zich heel wat meer gasmoleculen, hierdoor wordt de wrijvingskracht plots heel wat groter. Zo groot dat de satelliet opwarmt en uiteindelijk zal opbranden, nog voordat het het aardoppervlak kan bereiken.

Deze methode werkt uitstekend om ruimteschroot dat al reeds aanwezig is in de ruimte op te ruimen. Maar dit is wel steeds een effectgerichte maatregel, het vormt dus geen blijvende oplossing. Naast deze maatregel moet er ook steeds aandacht besteed worden om te voorkomen dat er steeds maar ruimteschroot in de ruimte terecht komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.