Maar dit gaat niet gebeuren via kabels maar via relatief kleine windturbines. Deze zullen een capaciteit hebben van 2 kilowatt. En het is de bedoeling om deze op de daken van de huizen komen te staan. Indien er een aantal geïnstalleerd worden op een dak dan kan er voldoende elektriciteit opgewekt worden om een lamp brandende te houden of een ventilator te doen draaien. Dit zou voor de bevolking al een grote verbetering.
Tata Power Company is druk bezig met investeringen in duurzame technologieën. Naast dit project met de wind turbines zijn ze ook druk bezig met het opstarten van een pilot project omtrent een zonne-centrale die verbonden is met het elektriciteitsnet. Hierbij gaat het om fotovoltaïsche zonnepanelen die geïnstalleerd worden op daken van huizen en andere gebouwen. De opgewekte elektriciteit kan dan benut worden door zowel de eigenaar van het gebouw zelf maar ook door andere gebruikers die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Het doel van dit pilot project is om totaal een capaciteit van 1 megawatt de verkrijgen met de verschillende zonnepanelen.
Het is namelijk zo dat er in India een zeer grote vraag naar energie is, dit is te wijten aan het gigantische bevolkingsaantal en de bloeiende economie. Maar op gebied van energiebronnen zit India een vrij onaangename situatie. De steenkoolreserves aanwezig in het land kunnen momenteel al de vraag naar elektriciteit niet meer aan. De aardgas reserve is het land zijn vrij beperkt en import van aardgas loopt ook niet al te vlot door allerhande invloeden van externe factoren waaronder onder andere de Chinese en Amerikaanse overheid. Hetzelfde is ook geldig voor de uitbreiding van de nucleaire energieproductie in het land. De inmenging van andere landen bij de uitbreiding van de nucleaire energieproductie in India komt hoofdzakelijk door het feit dat India ook bezig is met de ontwikkeling van kernwapens. Hierdoor wordt elke uitbreiding van de nucleaire energieproductie tegengehouden door andere landen en is er maar een beperkte toevoer van de grondstoffen.
Maar de omschakeling naar meer duurzame energie in energiemix van India komt niet alleen door de extra vraag naar energie. Maar ook doordat de overheid vrijwillig heeft vooropgesteld dat het de uitstoot van broeikasgassen van het land met 20% wil verminderen tegen 2020 ten opzichte van de gemeten niveau's van 2005. Om deze doelstelling te behalen moet India dringend op zoek naar verschillende hernieuwbare alternatieven voor energieopwekking. Zo lopen er ook al projecten in India waar men een aangepaste steenkoolcentrale laat draaien met als grondstof de bolster van rijst in plaats van steenkool. De bolster van de rijstkorrels worden ook al op kleine schaal gebruikt voor energieproductie, bijvoorbeeld als warmtebron om te koken en dergelijke. Men is er duidelijk op zoek naar verschillende alternatieven. En tot nu toe verloop deze zoektocht al vrij succesvol.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.