Bij de werking van een datacentrales wordt een ook heel wat warmte geproduceerd. Deze warmte kan verzameld worden en gebruikt worden voor 2 verschillende doeleinden, namelijk voor de productie van elektriciteit, als via een warmtekrachtkoppeling voor het opwarmen van gebouwen. De verschillende datacentrales samen kunnen instaan voor een aanzienlijk deel van elektriciteitsproductie en warmteproductie.
In bepaalde Scandinavische landen zoals Finland is men momenteel bezig met de geproduceerde warmte te gaan verzamelen via een waterstroom. Doorheen de centrale loopt er een netwerk van buizen waardoor er water stroomt. Dit water warmte op door de geproduceerde warmte van de servers. Zo verkrijgt men op het einde stoom of warm water. Dit wordt dan verder via een ondergronds netwerk vervoert naar verschillende gebouwen. Daar stroomt het door de radiatoren van de centrale verwarming. Maar indien men dit systeem gebruikt samen met de nodige warmtewisselaars en dergelijke kan de warmte gebruikt worden voor het aandrijven van een airconditioning. Net zoals bij het systeem van ClimateWell.
Finland is expert op het gebied van recuperatie van warmte, want namelijk het haalt 29% van zijn elektriciteit van restwarmte van industriële projecten met warmtekrachtkoppeling. En in 2007 haalde de stadsverwarming 74% van zijn nodige warmte van industriële projecten met warmtekrachtkoppeling. De meeste industriële projecten die geraadpleegd worden voor warmtekrachtkoppeling in Finland zijn de houtverwerkend- en papierindustrie. En aangezien de technologie van warmtekrachtkoppelingen hun werking en hun voordelen al bewezen hebben zouden deze dus ook uiterst geschikt zijn bij datacentrales omdat deze ook een aanzienlijke hoeveelheid warmte produceren.
Daarnaast zijn de beheerders van datacentrales momenteel druk op zoek naar methodes voor de toepassing van hernieuwbare energiebronnen voor het aandrijven van deze centrales. Uit verschillende onderzoeken blijkt biogas een veelbelovende energiebron in de toekomst.
via [cleantechnica]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.