Het proces gaat als het volgt in zijn werkt. Eerst wordt de zonnestralen geconcentreerd door allemaal spiegels. Al deze spiegels richten de zonnestralen op de bovenkant van een grote toren. Al de zonnestralen schijnen op soort oven. Door deze oven lopen er allemaal keramische buizen. Bovenaan de toren bevindt zich de thermochemische reactor. Van bovenaan wordt er fijn vermaalde biomassa aangevoerd. Deze valt in de reactor. De reactor is gekoppeld met deze keramische buizen. Wanneer de biomassa in deze buizen terecht komt verdampt al het water dat zich in de biomassa bevindt tot stoom. En vanaf dat de temperatuur daar hoger wordt dan 700°C begint de biomassa te reageren met de stoom. Het product van deze reactie is koolstofmonoxide en waterstofgas. Om de reactie sneller te laten verlopen laat men de temperatuur in de reactor oplopen tot 1300°C. Door deze hoge temperatuur krijgt men ook een gasmengsel, ook syngas of synthesegas genoemd, van beter kwaliteit. Het gevormde gasmengsel is een van dé bouwstenen voor biobrandstoffen. Dit syngas wordt dan afgevoerd naar de bio-raffinaderij waar het verder verwerkt wordt tot biodiesel, -benzine en dergelijke.
Als biomassa kan men vele verschillende grondstoffen gebruiken. Namelijk bijvoorbeeld kan men afval gebruiken van landbouw activiteiten, zoals het overblijvende stro van bij de verwerking van rijst of tarwe. Daarnaast kan men ook verschillende soorten gras gebruiken als biomassa. Maar er kan even goed vermalen hout aangevoerd worden naar de thermochemische reactor. De flexibiliteit ten opzichte van de grondstof is een groot voordeel voor deze technologie.
Dit proces is gelijkaardig als de andere conventionele processen om biomassa om te zetten in biobrandstoffen behalve dat hier zonne-energie gebruikt wordt als warmtebron. Er is zoals eerder al vermeld een grote hoeveelheid warmte nodig bij de reactie waarbij biomassa omgezet wordt in syngas. Door hiervoor de warmte van de zon te gebruiken wordt het proces heel wat efficiënter dan voordien. Zo verkrijgt men hiermee dubbel zoveel brandstof per ton biomassa dan met de conventionele techniek. Dit komt doordat wanneer je geen zonne-energie gebruikt wordt als warmtebron, een gedeelte van de geproduceerde biobrandstoffen gebruikt worden om de biomassa op te warmen in de thermochemische reactor. De hoeveelheid brandstof die hiervoor nodig was bedroeg typisch 30% tot 35% van de hoeveelheid brandstof er geproduceerd wordt. Ook is maar een 2 liter water nodig, terwijl dit vroeger 14 tot 16 liter bedroeg.
Bij Sundrop Fuels zijn ze er van overtuigd dat ze de verschillende brandstoffen, zonder subsidies, kunnen produceren voor minder dan $0.53 per liter. Het bedrijf is momenteel bezig met de laatste stap in het ontwikkelingsproces, namelijk de constructie van een pilot installatie voor commerciële productie.
Bij Sundrop Fuels zijn ze er van overtuigd dat ze de verschillende brandstoffen, zonder subsidies, kunnen produceren voor minder dan $0.53 per liter. Het bedrijf is momenteel bezig met de laatste stap in het ontwikkelingsproces, namelijk de constructie van een pilot installatie voor commerciële productie.
via [technologyreview]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.