Pagina's

vrijdag 4 juni 2010

Flexibele display van koperen nano-kabels

Sony's oprolbaar OLED-scherm krijgt er in de toekomst misschien een concurrent bij want onderzoekers van Duke University hebben een simpele manier om zeer dunnen koperen kabels ontwikkeld en geoptimaliseerd. Deze zeer goedkope geleiders zijn zo smal dat ze zelfs 'transparant' zijn. Het idee is dan ook om deze te gebruiken voor zeer dunne zonnepanelen, zo dun dat het slechts een soort film is. Uiteraard kunnen deze gebruikt worden in flat-screen tv's en computer schermen. En uiteindelijk ook in flexibele display's.


Deze nano-kabels zijn dus gemaakt van koper en uit testen blijkt dat deze beter presteren dan de koolstoffen nanobuizen. Deze werden onder andere al gebruikt in het prototype van een papieren supercondensator. Het is namelijk zo dat de laatste tv's eigenlijk bestaan uit allemaal elektronische pixels en de verbindingen worden gerealiseerd met een transparante geleidende laag. Dit is eigenlijk ook zowat de opbouw van zonnepanelen, behalve dan de elektronische pixels vervangen zijn door fotovoltaïsche cellen.

Maar er zijn een aantal nadelen aan die geleidende transparante laag. Namelijk deze is hard en bros, deze worden gemaakt aan de hand van een inefficiënt en duur productieproces. Dus een ander, beter materiaal is zeker meer dan welkom. Maar er zijn erg weinig materialen die zowel geleiden en transparant zijn.

Koper is in vergelijking met het 'oude' conventionele materiaal, een grondstof die veel overvloediger aanwezig is. Voor dat de technologie bestond om koperen nano-kabels te maken, waren ze er wel al in geslaagd om dit te doen met zilver.

Deze koperen nano-kabels worden geproduceerd aan de hand van een merkwaardig proces. Het komt er op neer dat ze deze nano-kabels eigenlijk laten 'groeien' in een waterige oplossing. Want doordat de oplossing speciale chemicaliën bevat, wordt de richting waarin het koper 'groeit' vastgelegd en verkrijgt met de zeer fijne nano-kabel. Het proces moet wel nog verder uitgewerkt worden voor een productie op grote schaal. Maar dit is het eerst dat wetenschappers er in geslaagd zijn om koperen nano-kabels te gebruiken als een transparante geleider.

via [news.duke]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.