Pagina's

zondag 16 mei 2010

Comfort Display Zone

Comfort Display Zone is een project van de design netwerk 4-id voor creatieve denkers. Het probleem dat ze met dit ontwerp willen 'oplossen' is de chaos en de drukte in een metrostation. Iedereen wil zo rap mogelijk opstappen op de metro zodat hij zo snel mogelijk op zijn volgende bestemming is. Hierdoor gaat het op- en afstappen veelal gepaard met veel geduw en getrek. Bij 4-id was het dus de doelstelling om dit te gaan verhelpen. Het probleem is dat er in bepaalde wagons zeer veel volk zit en dat er in andere wagons minder volk zit. Dus in bepaalde wagons kan er nog veel volk opstappen terwijl bij andere wagons er maar weinig mensen meer bij kunnen. Maar de metro blijft niet erg lang stilstaan in een station, heb je, heb je niet echt de tijd om nog te verlopen van de ene deur van een wagon naar die van een andere wagon.


Om dit op te lossen hebben ze op het idee te komen om ervoor te zorgen dat de mensen die willen opstappen weten hoeveel volk er in de wagons zitten nog voor deze aangekomen is. Hierdoor kunnen ze zich zodanig gaan opstellen op het perron zodat ze voor de wagon staan met het minste mensen op. De ontwerpers hebben hiervoor een nieuw uithangbord voor de metro bedacht. Daarop staat naast het uur van vertrek en dergelijke ook een afbeelding van de verschillende wagons van de metro. En op deze afbeelding is te zien hoeveel mensen er zich in de wagons bevinden. Deze informatie wordt draadloos verstuurt van de metro naar deze borden. Het aantal passagiers in de wagons wordt opgemeten met de beveiligingscamera's die in een wagon hangen. Met deze camera's kunnen ze het aantal mensen tellen die zich in de wagon zitten.

Waar je dan juist moet gaan staan op zo snel mogelijk op te kunnen stappen wordt aangegeven door een speciale lichtgevende strook die langs de volledige lengte van het perron hangt. Deze kan veranderen van kleur. Deze neemt een kleur aan van groen tot rood en alle kleuren daar tussen naargelang de bezetting van de metro op deze 'hoogte' van het perron. Je kunt dus het dus echt niet missen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.