Pagina's

dinsdag 16 maart 2010

Google.org | Clean Energy 2030

Google Inc. is niet meer gewoon een zoekmachine. Al sinds het begin van Google besteden de opgerichters 1% van hun omzet om 's werelds meest dringende problemen aan te pakken. In 2009 was dit een bedrag van $100 miljoen. Google.org is bezig met de problematiek rond klimaatverandering, armoede en pandemieën.

De inspanningen die Google levert om een groene toekomst op te bouwen vallen onder het project 'Clean Energy 2030'. Dit heeft als doel om geen olie of steenkool om tegen 2030 geen steenkool of olie meer nodig te hebben voor het opwekken van elektriciteit en om het olieverbruik in de transportsector met 44% te verminderen. Ze zijn gestart bij henzelf door te zorgen dat al hun gebouwen en kantoren een kleine ecologische voetafdruk hebben. Daarnaast hebben ze de volgende projecten lopen die meehelpen om het oliegebruik te verminderen:



'Climate Savers Computing' is een groep van eco-bewuste en non-profit consumenten, bedrijven en organisaties die willen demonstreren hoe eenvoudig het is om uw eigen CO2 uitstoot te doen verminderen. Dit doen ze door energie-efficiëntere technologieën te ontwikkelen en/of toe te passen die de energie-verbruik en energie-levering van computers te verbeteren.

'RE<C' is een project om hernieuwbare energie aan te bieden aan de gebruiken voor een lagere prijs dan de energie opgewekt met steenkool. Dit willen ze binnen de 10 jaar bereiken. Hiertoe investeren ze in volgens hen veelbelovende technologieën, reiken prijzen of awards uit en oefenen druk uit op de overheidsinstanties. Ze focussen zich vooral op zonne-energie, windenergie en sinds kort ook op geothermische energie. Maar zelf willen ze zich niet vast pinnen op deze technologieën, dus staan ze steeds open voor vernieuwende idee en concepten. Google zelf heeft een R&D afdeling opgericht die zich enkel en alleen bezig houdt met hernieuwbare energie. Ook hebben ze bij Google zonnepanelen geplaatst op het dak van hun hoofdkantoor. Deze zijn goed voor 1,6 MegaWatt aan energie of genoeg voor 1000 gezinnen. De investeringen voor deze installatie zullen over 7,5 jaar terugverdiend zijn.

'RechargeIT' is een project die werkt naar de massaproductie van elektrische of 'plugin' wagens. Dit doen ze door het stimuleren van innovatie, nieuwe technologieën te demonstreren, de vraag hiernaar op te wekken. In 2007 al hebben ze een test groep van gebruikers van elektrische wagens opgericht. Hun ervaringen en data wordt beschikbaar gesteld op hun site.

'Google PowerMeter' is software die gratis aangeboden wordt waarmee je een overzicht krijgt van het energiegebruik bij jou thuis. Het gebruik hiervoor de informatie die doorgestuurd wordt via 'smart meters' en 'in-home energy management devices'. De bedoeling is om minder energie te gaan verbruiken en dus geld te besparen. Dit overzicht kun je bekijken op uw iGoogle-startpagina. Voor de fabrikanten van die apparaten die het energieverbruik meten is het dus volledig gratis om deze software te integreren in hun product. Dit is ook een grote stap dichter tot 'the smart grid'. Voor dit project werkt Google samen met General Electrics (GE).

Voor een uitgebreider overzicht van de activiteiten van Google.org kun je surfen naar Philanthropy @ Google. Daar vind je ook hun projecten omtrent armoede en pandemieën terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.