Pagina's

zaterdag 29 mei 2010

Studenten vangen trillingen door de wind op voor elektriciteitsproductie

Als men denkt aan windenergie dan denkt men altijd aan windmolens. Maar dit zou nu wel eens kunnen veranderen. Een team studenten, de Vibro-Wind Research Group, van de Cornell University is bezig met de ontwikkeling van een techniek om trillingen die ontstaan door de wind te gaan omzetten in elektriciteit. Vorig semester hebben ze een prototype gebouwd om te onderzoeken hoeveel energie er op deze manier kan gewonnen worden te onderzoeken. Dit prototype gebruikte stukken piepschuim als oscillatoren.


De moeilijkheid zit hem in de omzetting van de trillingen naar elektriciteit. Maar de oplossing hiervoor vindt men door het gebruik van piëzo-elektrische transducers. Een piëzo-elektrische transducer bestaat een materiaal (keramisch of polymeer) die elektriciteit produceert wanneer het een bepaalde mechanische spanning ondervindt. Simpel gezegd, het wekt elektriciteit op als je het plooit. Een andere oplossing voor de energieomzetting is om een elektromagnetische spoel te gaan gebruiken. Het team onderzoekt nu wel of in welke gevallen, welke van deze twee techniek het voordeligst is.

Het uiteindelijke doel is om een efficiënte en goedkope opstelling te bouwen die gebruikt van deze techniek. Het team wil dat de opstelling ongeveer dezelfde vorm heeft als die van zonnepanelen. Zodat deze ook op daken van gewone huizen maar ook gebouwen van bedrijven kunnen geplaatst worden. Het team bevat ook een student architectuur die de mogelijkheden voor integratie in gebouwen onderzoekt. Ten opzichte van windmolens heeft deze techniek heel wat voordelen. Namelijk zo kan dit ook op een kleine schaal toegepast worden, er zijn geen zo'n grote investeringskosten, er wordt elektriciteit opgewekt bij veel kleinere windsnelheden en dit hoeft niet op open plaatsen geïnstalleerd worden.  

Het team heeft een subsidie van $100.000 gewonnen van het Cornell Center for a Sustainable Future's Academic Venture Fund voor verder onderzoek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.