Maar spectaculaire element is hier te vinden in de toegepaste technologie. Deze ventilators zuigen lucht aan via roostertjes die onderaan in de cilindervormige steun van de ring zitten. Binnenin deze steun bevindt zich een 'kleine' dc-motor die een turbine aandrijft. Deze zuigt dus de lucht aan en pompt deze naar boven. De versnelde lucht gaat dus binnenin door de ring gaan stromen. Deze ring heeft in dwarsdoorsnede de vorm van een vliegtuigvleugel, maar er zit wel een gleuf in langs de binnenkant. Langs deze gleuf kan de lucht naar buiten stromen. Doordat de gleuf vrij smal is, stroomt de lucht aan een vrij hoge snelheid naar buiten. Doordat de luchtstroming een hogere snelheid aanneemt, zal de druk aan de binnenkant van de ring lager zijn. Door deze drukval wordt er ook lucht aangezogen langs de ene kant van de ring. Deze lucht gaat dan mee stromen met de lucht van uit de ring. Maar ook nadat de lucht de ring heeft verlaten zal er ook nog lucht aangezogen en meegevoerd worden door de visceuze wrijving.
Al dit vraagt een vermogen van slechts 40W. Dit is enorm weinig in vergelijking met andere systemen om ruimtes te koelen. Daarnaast maakt het bijna geen lawaai en het is veel eenvoudiger schoon te maken.
Dyson is een zeer eco-bewust bedrijf, ongeveer al hun nieuwe technologieën zijn gebaseerd op een zo laag mogelijk energieverbruik en maken gebruik van duurzame technologieën. Dit was ook duidelijk te merken bij één van hun vorige producten, de Dyson Airblade.
via Jakke Debruyne & [dyson]
Shit, ik kan er nie aan doen, maar das echt geniaal gevonden! Zo'n oude technologie helemaal opnieuw implementeren, echt sjiek!
BeantwoordenVerwijderenInderdaad, met dit ontwerp wordt er een volledig nieuwe technologie/techniek gedefinieerd voor de werking van ventilatoren. Dit is nu eens een voorbeeld van ECHTE innovatie. Je ziet duidelijk dat James Dyson, de uitvinder, begonnen is aan zijn ontwerp met de bedoeling om een apparaat voor ruimtes af te koelen, te bedenken en niet met de bedoeling om een 'nieuwe' ventilator te bouwen (wat dat had hij al).
BeantwoordenVerwijderenHet op zo'n manier heruitvinden van technologieën, methodes en technieken zou veel meer moeten gebeuren, vind ik. Zo komt er ook wat creativiteit bij kijken. Maar vooral, zo zie je dat het eigenlijk bijna nutteloos is om alle verschillende soorten pompen (of productieprocessen voor composieten en andere) van buiten kennen ;).
Hahaha nu weet ik ook hoe het werkt :) bedankt!
BeantwoordenVerwijderenAh, dat is graag gedaan hoor :). Dit is echt een interessante nieuwe technologie. Bedankt voor de tip, en hopelijk het hiermee nu wat duidelijker hoe het werkt :).
BeantwoordenVerwijderenCreatief = innovatief zeker? Chicchic!
BeantwoordenVerwijderen@Jochen: Ik begrijp niet direct wat je precies wil zeggen. Het is inderdaad een feit dat er creativiteit nodig is om te innoveren. En dit is zeer duidelijk merkbaar bij dit ontwerp.
BeantwoordenVerwijderenSnap niet echt wat je bedoelt met KOELEN .. dat doet dit toestel helemaal niet.
BeantwoordenVerwijderenDit toestel zorgt enkel voor luchtverplaatsing, en deze wind zal ervoor zorgen dat warme zones koelen en koele zones opwarmen en dus temperatuur verschillen wegnemen.