Er wordt gebruik gemaakt van een speciale polymeren gel. Dit is dus eigenlijk een mengsel van een polymeer in een soort gel. Het polymeer is in normale toestand, bij kamertemperatuur, volledig opgelost in de gel. En dan is het mengsel transparant. Maar wanneer de temperatuur hoger want dan een bepaalde waarde dan is het polymeer niet meer oplosbaar in de gel. Dan scheidt het polymeer zich af van de gel. Hierdoor krijgt het mengsel dan ook de witte kleur (omdat deze elke een verschillende brekingsindex hebben voor het invallende licht).
De temperatuur waarbij de kleurverandering plaatsvindt kan vooraf ingesteld worden. Dit doordat het polymeer op zijn beurt ook terug een combinatie is van allemaal verschillende polymeren. En deze zijn elk oplosbaar in de gel tot een verschillende temperatuur. Dus de temperatuur van de kleurverandering kan op een bepaalde waarde vastgelegd worden door deze verschillende polymeren in bepaalde verhoudingen te gaan combineren.
Deze gel ligt eigenlijk bovenop een zwarte achtergrond. En bij hoge temperaturen neemt deze gel een witte kleur aan. Deze fase reflecteert (tot 70%) dus de stralen van de zon enorm goed. Wanneer de temperatuur daalt dan wordt deze gel transparant en zo wordt de zwarte achtergrond zichtbaar. Deze zorgt dus voor een optimale absorptie (tot 80%) van de warmte van de zon.
Deze gel is in verschillende vormen te gebruiken. Deze kan worden toegepast in een harde opstelling, dus met harde glazen of kunststoffen plaat. Daarnaast kan dit gebruikt worden in een flexibele vorm, dan zit de gel tussen een transparante, kunststoffen folie en een flexibele zwarte achtergrond. Maar deze kan ook nog in een derde vorm aangebracht worden, namelijk door de gel op het dak te gaan schilderen. Dit is wel niet mogelijk op alle materialen.
Onderzoek heeft ook al aangetoond dat het tot de 40° noorderbreedte (en zuiderbreedte dan ook) voordeliger is om een wit dak te hebben dan een zwart dak. Deze grens ligt ongeveer ter hoogte van New York. Dan kun je in de zomer meer besparen op het verbruik van de airco's dan dat er 's winters meer gestookt moet worden. Natuurlijk enkel wanneer je 's zomers het gebouw afkoelt met airco's.
via [thermeleon]&[moreinspiration]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.