Pagina's

donderdag 27 mei 2010

Wetenschappers maakte 's werelds kleinste transistor

Wetenschappers uit Australië hebben 's werelds kleinste transistor gebouwd. Deze bestaat uit 7 atomen terwijl de huidige gemiddeld uit 42 atomen bestaat. Transistors zijn één van dé bouwstenen van de elektronica, de microchips in een computer bestaan uit duizenden tot miljoenen transistors. Transistors zijn eigenlijk zeer kleine schakelaars die elektronisch bediend worden. Hoe kleiner een transistor, hoe meer men er een microchip krijgt en groter de rekenkracht van de computers.


Deze nieuwe transistor die bestaat uit 7 atomen staat wel nog ver van commerciële toepassingen. De wetenschappers hebben een demo-opstelling gebouwd om hun doorbraak aan te tonen. Deze demo-opstelling is met de hand gemaakt. De transistor is opgebouwd uit (fosfor-) atomen, deze bevinden zich op een oppervlak van silicium oppervlak. Met behulp van een elektronenmicroscoop worden de (fosfor-) atomen verplaatst tot dat men de juiste constructie krijgt. Maar deze nieuwe techniek heeft wel een zeer groot potentieel voor massa-productie. En dit is wel een vereiste bij dergelijke componenten.

Doordat deze nieuwe transistors kleiner zijn dat de huidige, zullen de microchips die bestaat uit deze transistors tot 100 keer zo krachtig zijn als degene die nu gebruikt worden.

Het uiteindelijke doel van de wetenschappers is om een transistor te bouwen die bestaat uit slecht 1 atoom. Dit is namelijk al gelukt maar enkel in een labo-opstelling. De 1-atomige transistor zal pas binnen enkele decennia echt in werkelijkheid toegepast worden. De transistor die bestaat uit 1 atoom betekend ook het einde van de wet van Moore, deze wet stelt dat elke 2 jaar, de rekenkracht van microchips verdubbelen. En dit is tot nu toe nog altijd het geval, maar wetenschappers voorspellen dat het einde hiervan zit aan te komen. En het is nog vrij onduidelijk wat de volgende technologie na atomaire transistors zal zijn. Er wordt wel al onderzoek gedaan om computer chips te gaan bouwen met DNA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.