Pagina's

dinsdag 1 juni 2010

Waterplant doet schepen sneller varen

Bij het ontwerpen van schepen en voornamelijk bij het ontwerpen van de rompen gaat bijna alle aandacht naar het minimaliseren van de stromingsweerstand tussen de romp en het water. Hoe groter en zwaarder de schepen hoe meer energie er nodig is om deze wrijving te kunnen overwinnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat die gigantische containerschepen die er rondvaren een enorme hoeveelheid brandstof verbruiken. Onderzoekers van de University van Born zijn bezig met een onderzoek om deze wrijvingsweerstand drastisch te doen verminderen met de hulp van een bepaalde waterplant.


Namelijk met de watervaren (salvinia molesta), deze heeft namelijk een extreem sterke waterafstotende eigenschap, zelfs in zo'n sterke mate dat de plant eigenlijk nooit echt 'nat' wordt. Onder water is er rondom deze plant altijd een soort van luchtlaag die tussen het water en de plant zit. Het verschil bij deze plant is dat het ook zijn hydrofobische (het afstoten van water) eigenschap behoud bij stromend water. En dit was juist het probleem bij de bestaande, synthetische hydrofobe materialen.

Tijdens de studie van de onderzoekers ondervonden de onderzoekers dat het uiteinde van de bladen (of bakkebaarden) van de plant een volledig tegengestelde eigenschap hebben. Namelijk deze zijn sterk hydrofiel, dus dat water niet afstoten maar aantrekken. Dus onderwater trek het uiterste puntje van het blad het water weg die langs het oppervlak van de rest van het blad zit. En komt er dan een laagje lucht in de plaatst zitten.

De uiteindelijke bedoeling is om een coating aan te brengen op de scheepsrompen die dezelfde eigenschappen heeft als deze watervaren (salvinia molesta). Hierdoor wordt de stromingsweerstand van het water langs de romp kleiner en is er dus minder energie nodig om het schip vooruit te duwen. De onderzoekers schatten dat de schepen zo'n 10% minder energie zullen nodig hebben. Dit betekend dus dat er 10% minder brandstof nodig zal zijn.

Daarnaast worden hydrofobe materialen ook nog gebruikt bij de zwempakken van de professionele zwemmers. Dus misschien gaan dus door deze technologie terug een heleboel olympische records sneuvelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.