Pagina's

woensdag 7 juli 2010

Intel's Butler Robot serveert, kuist, en doet de schotels

Al een hele tijd dromen mensen ervan om een robot te maken die de vervelende taken in het huishouden zouden kunnen overnemen. Wel nu, men komt steeds dichter in de buurt om deze droom werkelijkheid te maken. Intel Research's Personal Robotics project is één van de vele projecten die zich bezig houden met de ontwikkeling van een robot als assistent in het huishouden. De robot kreeg de naam HERB, dit staat voor Home Exploring Robot Butler. Het doel van dit project is vooral om de HERB toe te passen als hulp voor mensen die minder mobiel zijn. HERB zou dan ook een grote hulp kunnen zijn in ziekenhuizen en rusthuizen.


HERB heeft een aantal bijzondere mogelijkheden, zo kan hij opdienen, afruimen, afval wegbrengen en sorteren, de vaat ordenen, de vaatwasmachine vullen en nog veel meer. Natuurlijk staat het prototype van het onderzoeksteam nog niet volledig op punt. Hierdoor hadden zo ook tijdens de demonstraties nog problemen vooraleer HERB geprogrammeerd was om een drankje te halen, aan te bieden en wanneer het leeg is weg te gooien. Eens alle problemen uit de weg geholpen zijn dan zijn de mogelijkheden eindeloos.

De HERB is opgebouwd uit 2 grote delen, namelijk onboard componenten en offboard componenten. De onboard componenten zijn een Segway, 2 robot armen met elk een grijper, verschillende sensoren en een aantal onboard computers. De onboard componenten kunnen via een draadloos netwerk communiceren met een PC die niet op de robot zelf gemonteerd zijn maar ergens in de kamer of het gebouw staan.

HERB bevat 3 verschillende sensoren waarmee hij de omgeving kan opnemen. De eerste sensor is een laser die onderaan op de plank tussen de wielen geplaatst is. Deze laserstraal heeft de vorm van een plat vlak en wordt gebruikt voor het bepalen van de locatie van de HERB in de ruimte en voor de planning voor welke baan de HERB zal afleggen om zijn doel te bereiken. Daarnaast staan er 2 camera's op schouderhoogte op de HERB. De ene dient voor het opnemen en herkennen van verschillende objecten in de ruimte. En de tweede dient voor extra dieptezicht in de ruimte en voor de bepaling van de locatie van de objecten in de ruimte. En de laatste sensor is bevestigd op de robotarm zelf. Deze sensor helpt bij de besturing van het grijper/hand die op het einde van de arm gemonteerd zit.

Al de informatie die opgenomen wordt door deze sensoren wordt dan verwerkt door de verschillende computers (zowel onboard als offboard). Deze computers sturen dan de Segway en de robotarm aan. De bediening van de HERB gebeurt via een ingebouwde interface die sterk gelijkt op die van een iPhone. Daarnaast kan men ook taken meegeven via het spraakherkenning-systeem.




Extra info vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.