Pagina's

vrijdag 25 juni 2010

Het geheime ingrediënt voor energie-efficiënte woningen: Aluminium golfplaten

Doordat het in Finland erg koud kan zijn, zoekt het Finse bedrijf Ensto naar energie efficiënte manieren om huizen en gebouwen op te warmen en warm te houden. Men slaagt er uitstekend in om gebouwen warm te houden maar hierbij komt er dan een ander probleem bij kijken. Dit is namelijk dat er ook nood is aan ventilatie. Want in Zweden en Finland overlijden er 2,5 maal meer mensen door de gevolgen vuile lucht en slechte ventilatie dan dat er dodelijke verkeersslachtoffers zijn. Doordat de buitenlucht een lagere temperatuur heeft dan de gewenste temperatuur binnenin het gebouw, moet deze dus opgewarmd worden. Ensto heeft een zeer interessante manier bedacht en uitgewerkt om de warmte van de vuile lucht te gaan recupereren en deze te gaan gebruiken om de verse lucht mee te gaan opwarmen. Tot nu toe werd dit meestal gedaan met een warmtewisselaar.


Deze nieuwe manier maakt gebruik van een cilinder die opgebouwd is uit 2 aluminium golfplaten. Deze zijn rond elkaar gewikkeld zodat men een cilinder bekomt.Deze cilinder worden gekoppeld met een motor die ervoor zorgt dat de cilinder gaat ronddraaien. Wanneer deze cilinder ronddraait dan stroomt er lucht door in alle twee de richtingen. Dus indien de ene zijde in contact staat met de 'buitenomgeving' en de andere met de 'binnenomgeving' dan stroomt er zowel lucht van buiten naar binnen en omgekeerd. Doordat de snelheid waarmee de cilinder ronddraait regelbaar is, kan men dit ook gebruiken om op een gecontroleerde manier te gaan ventileren.

De warmte uitwisseling gebeurt doordat het aluminium relatief goed warmte geleidt. Dus neemt het materiaal van de cilinder de warmte op van de lucht die van binnen naar buiten stroomt. Deze opgenomen warmte wordt dan afgegeven aan de lucht die van buiten naar binnen stroomt. Dit zorgt dat de verse lucht minder opgewarmd moet opwarmt moet worden. Dit resulteert in een grote besparing in energie en kosten. Zeker in koude landen. Zo hebben ze bij Ensto uitgerekend dat voor een gebouw van 100m², indien het buiten -20°C is en binnen 21°C, dat er normaal gezien ongeveer 5000 Watt aan energie nodig is voor het opwarmen van de ventilatielucht. Met een optimale isolatie zou er maar 2500 Watt aan energie meer nodig zijn. En indien met dan ook nog gebruik maakt van een warmtepomp en zo een cilinder is er maar 435 Watt aan energie meer nodig om het huis warm te houden.

Bij de eerste testen met dit systeem bekwamen ze een terugwinnen van 92% van de warmte. En dit systeem kan ook gebruikt worden bij koelsystemen. Dan geeft de te warme lucht van buiten zijn warmte af aan de koude, vuile lucht die van binnen naar buiten stroomt.

1 opmerking:

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.