Pagina's

zaterdag 15 mei 2010

BP kan gelekte olie opruimen met eigen olietankers

Volgens een 2 ex-werknemers van Shell, John Hofmeister en Nick Pozzi, heeft BP een oplossing voor het opruimen van het olielek in de Golf van Mexico direct voor handen maar willen ze het zelf niet inzien. Volgens hen kan BP met hun eigen supertanker de olie zeer snel gaan opruimen, zelf met miljoen tonnen in één keer. Ze vertellen dat in 1990 hetzelfde gebeurt is op een olieplatform in Saudi Arabië, maar dan was het lek uiteraard heel wat kleiner. Dit is nooit bekend geraakt in de media doordat de overheid er op stond om dit stil te houden omdat het niet zo'n goede reclame is.


Tijdens deze olieramp kwamen ze op het idee om de olie die in de zee terecht was gekomen te gaan opruimen door verontreinigde water te gaan overpompen in hun eigen grote olietankers. Deze hebben namelijk al pompen aan boord waarmee je heel grote debieten kunt verpompen. Met het verontreinigde water voeren ze dan naar de haven waar het dan nogmaals overgepompt werd voor het te gaan zuiveren. Op deze manier kun je op een korte tijd heel wat van de vervuiling opruimen. Deze 2 ex-werknemers zagen dat ze toen met deze techniek ongeveer 85% van de gelekte olie konden terugwinnen.

BP is nog niet begonnen met dit uit te voeren omdat ze dan hun tankers niet meer kunnen gebruiken voor ander transport van olie. Ze willen hier niet zoveel geld aan spenderen. Want het is niet zo dat je de gemaakte kosten met de teruggewonnen olie kunt gaan terug verdienen.

De 2 ex-werknemers zijn al een week bezig pogingen om het bestuur van BP te overtuigen van deze oplossing maar het enige wat ze tot nu toe nog maar bereikt hebben is heel veel onbeantwoorde telefoontje. Eén van hen heeft hiermee dan naar de overheid en naar de kustwacht is gestapt. En omdat hij dit gedaan heeft heeft hij bedreigingen ontvangen van BP dat ze hem gingen aanklagen omdat hij deze discussie niet volgens de juiste kanalen gevoerd zou hebben. (Naar aanleiding heeft hij dit dan toch bekend gemaakt in een interview met de redactie van de website fastcompany.com.)

Volgens Nick Pozzi, die 40 jaar ervaring heeft in de olie industrie, zien we nu nog maar het begin van de gevolgen door de vervuiling. We zullen er de komende jaren nog steeds mee te maken hebben.

2 opmerkingen:

  1. "BP is nog niet begonnen met dit uit te voeren omdat ze dan hun tankers niet meer kunnen gebruiken voor ander transport van olie. Ze willen hier niet zoveel geld aan spenderen."

    Dat is echt triestig. En niemand die hier iets kan aan doen, of BP kan verplichten deze oplossing toe te passen?

    En ik denk inderdaad ook dat we nog niet half beseffen wat de milieu-impact door deze olieramp zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Persoonlijk vind ik het echt schandalig wat BP nu aan het doen is of niet aan het doen is. Ze hebben al meerdere pogingen ondernomen om het lek te dichten. Maar deze zijn telkens volledig mislukt. Het probleem is telkens dat de druk te hoog is op zo'n grote diepte waar het lek zich bevindt. Maar ze hebben voor zover ik weet nog maar weinig acties ondernomen voor het opruimen van de olie zelf. Behalve dan het inschakelen van een paar olieopruimboten.

    Voor de rest hebben zo tot nu toe wel al vrijwilligers opgeroepen om te komen helpen. Dit vind ik een zeer mager initiatief voor het 4de grootste bedrijf van de wereld. Ik weet eigenlijk niet direct iemand die ze kan verplichten, behalve dan de Amerikaanse overheid, om eens echt in actie te schieten. Of misschien door een boycot van het kopen van hun producten kan er ook druk uitgeoefend worden. Wie weet?

    We zijn er ons nog totaal niet van bewust wat voor ravage dit zal aanrichten. Als weet dat in die paar weken nu sinds de brand op het olieplatform, het zuurstofgehalte al 3 keer minder is dan voordien, kun je volgens mij alleen maar vrezen voor wat er nog allemaal zal volgens.

    En het zal niet het zeeleven zijn die hier het meest zal onder lijden. Want dit zal zich op lange termijn weer kunnen herstellen. Maar de echte slachtoffers zijn de mensen daar die leven van de producten van de zee. Zoals de volledige visindustrie daar, het jaarlijkse toerisme aan de kusten daar en zo verder.

    Het wordt echt dringend tijd dat er acties ondernomen worden die het lek effectief stoppen, en daarnaast ook acties ondernemen voor het opruimen van de olie die al in zee is terecht gekomen tegen gelijk welke (betaalbare) kost.

    BeantwoordenVerwijderen

Klik rechts onder het commentaar-kader op "Aanmelden via e-mail" indien u via mail op de hoogte wilt blijven van de nieuwe reacties op deze post.