Pagina's

vrijdag 8 oktober 2010

Een studie werpt een nieuw licht op hoe de zon het klimaat op aarde beïnvloedt

De totale gemiddelde straling van de zon is een enorm constant gegeven. Deze kende een heel kleine toename van slechts 0,006% in de afgelopen miljoen jaar. Maar er treden uiteraard wel variaties op. Deze variaties volgen een 11 jaar durende cyclus. Om de 11 jaar verwisselen de magnetische polen van de zon van plaats. Wanneer deze polenwisseling optreedt is de zonneactiviteit maximaal. Daarna duurt het terug 11 jaar voordat er opnieuw een polenwisseling plaatsvindt en dus terug de activiteit maximaal is. Tijdens deze periode van 11 jaar neemt de activiteit van de zon eerst af en daarna neemt deze weer toe. En de activiteit van de zon staat in relatie met uitstraling van energie van de zon. Tot nu toe was men er van overtuigd dat wanneer de zonnestraling lager dat dit zorgt dat de gemiddelde temperatuur op aarde ook lager zal zijn. Een studie over de activiteit van de zon heeft een enorm onverwacht resultaat opgeleverd. Namelijk zo bleek dat recent, de activiteit van de zon een onverwachts effect heeft uitgeoefend op de atmosfeer en het klimaat op aarde. Aan deze studie hebben wetenschappers van Imperial College of London en van de University of Colorado meegeholpen en werd uitgevoerd onder leiding van professor Joanna Haigh. Het resultaat van deze studie toonde aan dat een afname van de activiteit van de zon er niet altijd voor zorgt dat de temperatuur op aarde ook lager zal zijn.

donderdag 7 oktober 2010

Hoe windturbines invloed hebben op de (zeer) lokale temperatuur

In februari van dit jaar, kwam Ron Prinn, een professor in de Atmosferic Science aan MIT tot een vreemde conclusie omtrent het gebruik van windmolens. Dit ontdekte hij toen hij samen met een andere wetenschapper, Chien Wang, professor in het departement Earth, Atmospheric and Planetary Science, aan een speciaal onderzoek werkte. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek, stelde hij namelijk vast dat, indien er in een bepaald gebied enorm veel windturbines gebouwd worden, dat dit een effect kan hebben op de temperatuur in dat gebied. Maar dit effect is niet overal hetzelfde. Wanneer men heel veel windturbines bouwt in een bepaald gebied in de zee, dan kan dit ervoor gaan zorgen dat de temperatuur daar lichtjes gaat dalen. En het tegengestelde kan gebeuren wanneer men heeft veel windturbines installeert op het droge, dit zou plaatselijk kunnen zorgen voor een toename van de temperatuur. Zijn besluiten waren wel nog niet volledig concreet. Bij dit onderzoek gebruikt men namelijk een klimaat computermodel waarmee er voorspellingen kunnen gedaan worden naar de toekomst toe. Aan de hand van dit computermodel onderzocht wat het effect zou zijn indien men op heel grote schaal windenergie zou inzetten als vervanger voor de fossiele energiebronnen.

woensdag 6 oktober 2010

De twee-takt motor herontworpen aan de hand van de huidige technologieën

EcoMotors International is een bedrijf uit Michigan, VS, en heeft een nieuwe aanpak bedacht voor een oud idee. Namelijk dat van de tweetaktmotor en deze nieuwe aanpak leidde tot een nieuw ontwerp van de motor waarbij er gebruik gemaakt wordt van de nieuwe technologieën. Tweetaktmotoren zijn een type verbrandingsmotoren maar deze worden slechts voor een aantal toepassingen ingezet. In vergelijking met viertaktmotoren, zijn deze in het algemeen lichter en hebben ze ook een groter vermogen per massa-eenheid. Maar ze hebben wel het nadeel dat het brandstofverbruik hoger ligt. Tweetaktmotoren worden momenteel niet erg veel meer gebruikt, behalve dan bij toepassingen waarbij de gewichtsbesparing opweegt tegen het nadeel van het hogere brandstofverbruik. Dit is bijvoorbeeld het geval bij grasmaaiers, bosmaaiers, motorkettingzagen, buitenboordmotoren en dergelijke. Bij al deze toepassingen is de cilinderinhoud beperkt door de grote en massa van de motor maar is er toch zo'n groot mogelijk vermogen vereist. Tweetaktmotoren worden ook gebruikt bij brommers, karts, cross- en racemotorfietsen.

dinsdag 5 oktober 2010

Kan Denemarken tegen 2050 overschakelen op 100% 'fossielvrije' energiebronnen?

Denemarken zou wel eens het eerste land kunnen worden die volledig onafhankelijk zal zijn van fossiele brandstoffen zoals aardolie, steenkool en aardgas. Dit zou behaald kunnen worden tegen het jaar 2050. Hiervoor moet er 6 maal meer windenergie geproduceerd worden en zal de overheid extra belastingen moeten invoeren op het gebruik van fossiele brandstoffen. De toename van de capaciteit van windenergie zou tussen de 10.000 en 18.500 megawatt liggen. Deze extra capaciteit zou hoofdzakelijk afkomstig zijn van windmolens, geïnstalleerd in de zee. Momenteel is de totale capaciteit aan windenergie die geïnstalleerd is in Denemarken is meer dan 3.000 megawatt. De extra belasting op het gebruik van fossiele brandstoffen zou in het begin 5 Deense kronen per gigajoule bedragen en tegen 2030 zou deze 50 Deense kronen per gigajoule zijn. Deze extra belasting is bedoeld om het gebruik van fossiele brandstoffen te ontmoedigen.

maandag 4 oktober 2010

Nieuwe ultra-gevoelige elektronische huid kan de voetstappen van een vlieg voelen

Er zijn een heleboel mogelijke toepassingen voor een druk-gevoelig elektronisch materiaal die kan fungeren als een kunstmatige huid. Eerder hebben wetenschappers van de University of California, Berkeley een dergelijke technologie ontwikkeld. Daarbij maakten ze gebruik van kleine halfgeleidende nanodraadjes. Maar een andere groep wetenschappers die ook uit California komen hebben een gelijkaardige materiaal ontwikkeld die ook kan dienen voor een kunstmatige huid. Onderzoekers van Stanford University hebben een ultra-gevoelige, flexibele elektronische sensor ontwikkeld. Hij is zelfs in staat om te detecteren wanneer er een vlieg of een vlinder op neerstrijkt. Deze sensor kan ook in grote vellen gefabriceerd worden en kan dus gebruikt worden als een kunstmatige huid voor bijvoorbeeld bij protheses. Maar ook bij robots, touch-screens, in wagens, of bij andere medische toestellen.

zondag 3 oktober 2010

Kan kernafval zorgen voor een energie-oplossing?

Een nieuwe generatie van technologie voor kernreactor staat voor de deur om de kernindustrie te gaan veranderen. Met deze technologie zou men het grootste probleem van kernenergie gaan aanpakken, namelijk het kernafval. Het idee is om het kernafval van de huidige generatie kerncentrales te gebruiken als brandstof voor nieuwe kerncentrales. Voorstanders zeggen dat deze technologie al er ver ontwikkeld is. Tot nu toe was er enorm bezorgd dat deze nieuwe technologie in strijd zou zijn met de afspraken van in het non-prolifiratieverdrag. Het non-prolifiratieverdrag is een verdrag dat het bezit van kernwapens beperkt. Dit is van kracht sinds 1989 en is geratificeerd door 189 landen. Volgens de voorstanders is de know-how beschikbaar om deze technologie in te zetten zonder dat er moeilijkheden optreden met dit verdrag. Deze nieuwe reactoren maken enkel gebruik van gerecycleerde brandstof en is ook veel veiligere dan de huidige. Maar nucleaire critici blijven sceptisch, zeker omdat de industrie veel geld vraagt aan de overheid om een kerncentrale te bouwen waarmee ze deze technologie willen aantonen op commerciële schaal.